Így teheti tönkre a járóbeteg-ellátást a centralizáció

A járóbeteg-szakellátók szerint komoly veszélyek fenyegetik a rendszert. Mutatjuk, mit javasolnak.

"Magyarországon nincs két szektorra elegendő orvos" Visszafordíthatatlan károkat okozhat a hazai ellátórendszerben, ha egyeztetés nélkül hozzák meg az új, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeleteit. További részletek itt .

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint az egészségügyi rendszer átalakításánál fontos lenne a szakmai szervezetekkel közös megegyezés, a szakmai konzultáción alapuló megoldás. A szövetség szerdán kiadott állásfoglalásában azt írta, az egészségügyi szolgálati jogviszonyt bevezető törvényben meghatározott orvosi béremelés időszerű volt, azonban a törvény egyéb passzusaiban leírt korlátozó intézkedések az ágazatban feszültséget keltettek, ezeket csak a szakmai szervezetekkel történő konszenzus nyomán lehet feloldani. Úgy vélik, a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeleteket mihamarabb meg kell alkotni, hiszen a késlekedés helyrehozhatatlan károkat okozhat a közellátás rendszerében, és visszájára fordítja a politika egyébként pozitív irányú rendszerátalakító döntéseit is.

A szakmai szervezet szerint egy rossz döntés nyomán sorvadásnak indulhatnak a rendelőintézetek. Fotó: Getty Images
A szakmai szervezet szerint egy rossz döntés nyomán sorvadásnak indulhatnak a rendelőintézetek. Fotó: Getty Images

"Sorvadásnak indulnának" a rendelőintézetek

A szakmai szervezet szerint ezen kívül a törvény súlyos centralizáció képét vetíti előre a járóbeteg-szakellátás kórházi struktúrába olvasztásával. Ha az önkormányzatoktól elkerül a fenntartói feladat, az hozzáférhetőségben, lakosságközeliségben és költséghatékonyságban rontani fogja az ellátórendszer működését - vélik. Ezen kívül romlani fog az alapellátással történő együttműködés, a forrásokhoz való hozzáférés, és hosszú évtizedes tapasztalat szerint "sorvadásnak indulnának" a rendelőintézetek. Ebben az esetben az elmúlt évek nagyarányú vidéki fejlesztései, valamint az Egészséges Budapest Program beruházásai is jórészt kárba vesznének, amit a szervezet károsnak tart, és ami ellen tiltakozik - írták.

Javaslatokat tettek

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint nem halogatható tovább az egészségügyi ellátás finanszírozásának megújítása, köztük a járóbeteg-szakellátásé sem. Javaslatuk szerint többek között meg kell szüntetni az ambuláns és egynapos beavatkozások teljesítményvolumen-korlátját, erősíteni kell az alap- és a szakellátás együttműködését, szélesíteni kell a háziorvosok kompeteneciáit. Ezen kívül a kórházi keretek között működő járóbeteg-ellátásnak határozott szervezeti, gazdasági önállósággal kell rendelkeznie, és elodázhatatlannak tartják az egészségügyi ágazatban gazdasági-műszaki területen dolgozók 2002 óta húzódó, központi forrásból történő béremelését is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: