Így fejlődik az életmentés

Új mentőautókat kapott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), és további több száz járművet cserélnek majd le a közeljövőben. Ezzel, valamint a további 21 mentőállomás építésével és megújításával jelentősen fejlődik Magyarországon az életmentés.

2010 óta több mint ezer mentőautót cseréltek le, ebben az évben és jövőre pedig 254 járművet cserélnek le, csaknem 10 milliárd forint értékben. A gépkocsik és azok felszereltsége is a kor legmagasabb színvonalát képviseli - ismertette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Az újonnan beszerzett 40 mentőautó az OMSZ Markó utcai központjában
Az újonnan beszerzett 40 mentőautó az OMSZ Markó utcai központjában

A járművek cseréjén túl 255 mentőállomás is segíti a mentőket, és a további 21 mentőállomás építése és megújítása szintén jelentős lépésnek számít.

5 év alatti átlagéletkor

Szinte az összes mentőállomás új mentőautót kap majd 2019-ben és 2020-ban - közölte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. További részletekért kattintson ide!

A most átadott 40 új gépkocsival és a következő időszakban érkezőkkel öt év alá csökken a mentőautók átlagéletkora, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő - hangsúlyozta Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója. A korábban eszközbeszerzésre kapott forrásból folyamatosan cserélik a mentőautók felszereléseit is - tette hozzá.

A mentőszolgálat évente 1,2 millió esetet lát el, mentőautóik pedig 40 millió kilométert tesznek meg minden évben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső