"Igazságtalan a hálapénzzel kapcsolatos javaslat"

Az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes, Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke.

Ahogy már korábban megírtuk, a hálapénz adásának és elfogadásának törvényi tiltását tartaná helyesnek a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Ez a nyilatkozat azonban Cser Ágnes szerint elkapkodott és zavart keltő. Ő úgy véli, méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése.

hálapénz, paraszolvencia, orvosok, béremelés
hálapénz, paraszolvencia, orvosok, béremelés

A hálapénz adása és elfogadása döntően etikai kérdés, ezért meglepő az orvosi kamara javaslata, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, kriminalizálva azt - fűzte hozzá Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Lépcsőzetes béremelés lesz

"A hálapénz nem más, mint védelmi pénz" - olvassa el korábbi cikkünket!

A napokban folytatódtak a sztrájktárgyalások az egészségügyi béremelésekről. Az egyezetés fontos részét képezik a humánerőforrás-intézkedések és az ágazat bérhelyzete is. A Magyar Orvosi Kamara új vezetése által elkészített orvosibér-javaslatot még egyeztetni kell a reprezentatív szakszervezetek bérajánlásaival is - a tárgyalások csak ezután folytatódhatnak. A cél, hogy elérjék az uniós egészségügyi átlagkereset 75 százalékát.

Az MSZ EDDSZ is a lépcsőzetes bérfelzárkóztatás mellett van. Fontos azonban, hogy az orvosi és szakdolgozói bérfejlesztés arányaiban ne térjen el egymástól, mert az bérfeszültséghez vezetne. Elengedhetetlen továbbá az ágazatban dolgozó, de nem egészségügyi végzettségű, műszaki-gazdasági területen tevékenykedők bérfelzárkóztatása is. A tárgyalásokon ez is szóba került.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció