Idén is lesz béremelés az egészségügyben

Januártól 14 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére, novemberben pedig egy újabb 20 százalékos béremelés várható - közölte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

A januári emelés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatása. 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben pedig további 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban.

béremelés, egészségügy, egészségügyi szakdolgozók, egészségügyi szektor, egészségügyi bérfejlesztés
béremelés, egészségügy, egészségügyi szakdolgozók, egészségügyi szektor, egészségügyi bérfejlesztés

További emelések jönnek

"1 milliós fizetés kell az orvosoknak" - részletek!

A mostani 14 százalékos béremelés után még egy 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ebben az évben, 2022 januárjától pedig egy 30 százalékos alapbéremelés jön. Ez összességében 72 százalékos emelést jelent. Az alapbéremelés ráadásul minden esetben magával hozza az úgynevezett mozgóbérelemek - például az ügyeletért és a túlmunkáért kapott díjak - emelkedését is.

Egy pályakezdő, középfokú OKJ-s vizsgával rendelkező szakdolgozó 2018-as alapbére például mintegy 192 ezer forintról 234 ezerre nő. Egy nyugdíj előtt álló szakdolgozó 2018-as, 261 ezer forintos alapbére pedig januártól közel 319 ezer forint lesz.

A januártól esedékes béremelés 81 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés