+14° - +33°
Nincs front

Gyógygombát árulnak az onkológián

HáziPatika

Onkológiai osztály bejárata mellett hirdetik betegeknek a gyógygombát Kaposváron.

Az orvosi etikával összeférhetetlen

Elképesztő bejegyzésre bukkant a 168 óra az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportban. Az egyik tag ugyanis olyan fényképet osztott meg, amelynek tanúsága szerint egy úgynevezett Varga Gomba Információs Központot hirdetnek a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház onkológiai osztályán, pontosabban annak bejáratánál. Egy, a kórházban dolgozó fiatal orvos írásban emelte fel a szavát az orvosi etikával összeférhetetlen dolog ellen, de választ sem kapott a vezetőségtől.

Gyógygombát árulnak az onkológián, orvosi etika onkológia Kaposi Mór Oktató Kórház onkológiai osztály étrendkiegészítő Varga Gomba gyógygomba
Teljesen etikátlan, hogy gyógygombát árulnak az onkológián

Hogy a fénykép hiteles, azt jól bizonyíthatja, hogy a fénymásolt reklámban Varga Gomba Információs Központként hirdetett "helyiség" a cég honlapján már üzletként szerepel, méghozzá pontos címmel: "7400 Kaposvár, Tallián Gyula utca 20-32, Kaposi Mór Kórház (új épületszárny) II. emelet onkológiai osztály bejárata mellett".

Gyógyító hatása nincs

Valójában a Varga Gombát ma már országosan 23 üzletben meg lehet vásárolni (egyelőre csak a kaposvári címről fedezték fel, hogy kórházban, illetve egészségügyi intézményben fekszik), de van lehetőség a "feltalálójával", Varga Gáborral és orvos kollégájával személyes konzultációra, lehet online és személyesen tanácsadást is kapni, rendelhető könyv és nézhetőek videofilmek is, Varga Gábor pedig rendszeresen előad a gyógygomba hatásairól.

A cég honlapján rögtön figyelmeztetés fogad: "A jelenleg hatályban lévő EU-s és magyar jogszabályok alapján az étrend kiegészítőknek és semmilyen más élelmiszernek (például fokhagyma) gyógyhatást tulajdonítani nem szabad, ezért a videofilmekben látható állapotjavulások és egyéb nyilatkozatok nem vonatkoztathatók a vargagyogygomba.hu, illetve a Max-Immun Kft. és más cégek étrend kiegészítő és élelmiszer termékeire sem."

Valamennyi, vitaminként, valamint étrend-kiegészítőként forgalmazott termékhez oda van írva az is: "A termék nem javasolható gyógyszerek vagy bármely más hagyományos terápia helyett, csak azok kiegészítőjeként. Kérjük, konzultáljon kezelőorvosával."

A lap szerint a cégadatok alapján a vállalkozás legnagyobb nyereségre 2013-ban volt, abban az évben, amikor Varga Gábor megnyitotta a kaposvári üzletét a Kaposi Mór Kórház onkológiai osztályán. Hogy a gombakutató ezt hogyan érte el, nem tudni, az azonban feltűnő, hogy a cég honlapjának hivatalosan könyvajánló felületén éppen az a Repa Imre ír hízelgő ajánlást Vargáról, aki kilenc éven át a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója volt.

Az orvosok szerint ez teljesen etikátlan

A Facebook-csoportban hozzászóló orvosok szerint teljességgel etikátlan, főként egy onkológiai osztály közvetlen közelében ilyen, bizonyított gyógyhatással nem rendelkező termékeket árulni, avagy ezekről "informálni".


Az egyik hozzászóló például azt írta: "Egyre szaporodnak az onkológiákon és onkológusok által üzemeltetett paramedicinális egységek. Jó, hogy nem minden gyógyítható, de ez összeférhetetlen és etikátlan." Egy másik hozzászólás alapján volt olyan, aki már panaszt tett az intézmény vezetésénél, a következmények azonban elmaradtak. "Egy rezidens kollégám írt emiatt a vezetőségnek, természetesen reakció nélkül maradt" - írta a hozzászóló.

A lap rákérdezett az esetre az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál, de cikkük elkészültéig nem kaptak választ.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső