-2° - +8°
Kettős front

Forradalmi fényrendszer jöhet a kórházakba

A kék fény mennyiségének váltakozásával segíthet az alvásminőség javításában, valamint az éberség és a produktivitás fejlesztésében egy ausztrál tudósok által kifejlesztett fényrendszer.

A rendszer az éjszaka működő kórházakban alkalmazható, ahol igény szerint egyes termekben növelhetik, másokban csökkenthetik a kék fény mennyiségét. Ez azért különösen hasznos, mert  a nővéreknek gyakran ébren és ébernek kell maradniuk éjszakánként, miközben a pácienseknek minőségi alvásra van szükségük. A kutatók szerint még a vizuálisan nem érzékelt fénynek is hatalmas hatása lehet szervezetünk belső órájára.

kórház, kék fény, éjszakai műszak, minőségi alvás, produktiviás
A betegeknek minőségi alvást, a dolgozóknak pedig éberséget biztosít az állítható fényrendszer.
Fotó: iStock

Két évig dolgoztak rajta

A fényrendszer az éberség, biztonság és produktivitás kutatóközpont (Alertness CRC) és a melbourne-i Monash Egyetem szakembereinek közreműködésével kétévnyi munkával valósult meg. Sean Cain, a kutatóközpont munkatársa szerint a kék fény - amelyet az elektromos eszközök, például az okostelefonok és a táblagépek is kibocsátanak - lehet a legradikálisabb hatással a cirkadián ritmusra, a szervezet biológiai órájára.

A kék fény jobban ébren tart a kávénál - részletek itt!

"Éjszaka az elektromos fény nagy mennyisége nagyon összezavarhatja a biológiai órát és zavart alváshoz vezethet, ami egy idő után hatással van az ember egészségére és hangulatára. Részben ezért vannak egészségi problémái a hosszú távon éjszakai munkát végző dolgozóknak" - mondta Cain. "Ugyanakkor az embereknek ébereknek kell lenniük munkájuk során, főleg akkor, ha biztonsági szempontból kritikus szerepet töltenek be. Ekkor válhat fontossá, hogy több kék fénynek legyenek kitéve" - tette hozzá.


Ennek az egyensúlynak az eléréséhez egy LED-ekből álló rendszert fejlesztettek. A Biogen beprogramozható arra, hogy változtassa a kék fény mennyiségét egy épületen belül.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső