Forradalmi fényrendszer jöhet a kórházakba

A kék fény mennyiségének váltakozásával segíthet az alvásminőség javításában, valamint az éberség és a produktivitás fejlesztésében egy ausztrál tudósok által kifejlesztett fényrendszer.

A rendszer az éjszaka működő kórházakban alkalmazható, ahol igény szerint egyes termekben növelhetik, másokban csökkenthetik a kék fény mennyiségét. Ez azért különösen hasznos, mert a nővéreknek gyakran ébren és ébernek kell maradniuk éjszakánként, miközben a pácienseknek minőségi alvásra van szükségük. A kutatók szerint még a vizuálisan nem érzékelt fénynek is hatalmas hatása lehet szervezetünk belső órájára.

kórház, kék fény, éjszakai műszak, minőségi alvás, produktiviás
A betegeknek minőségi alvást, a dolgozóknak pedig éberséget biztosít az állítható fényrendszer.Fotó: iStock

Két évig dolgoztak rajta

A fényrendszer az éberség, biztonság és produktivitás kutatóközpont (Alertness CRC) és a melbourne-i Monash Egyetem szakembereinek közreműködésével kétévnyi munkával valósult meg. Sean Cain, a kutatóközpont munkatársa szerint a kék fény - amelyet az elektromos eszközök, például az okostelefonok és a táblagépek is kibocsátanak - lehet a legradikálisabb hatással a cirkadián ritmusra, a szervezet biológiai órájára.

A kék fény jobban ébren tart a kávénál - részletek itt!

"Éjszaka az elektromos fény nagy mennyisége nagyon összezavarhatja a biológiai órát és zavart alváshoz vezethet, ami egy idő után hatással van az ember egészségére és hangulatára. Részben ezért vannak egészségi problémái a hosszú távon éjszakai munkát végző dolgozóknak" - mondta Cain. "Ugyanakkor az embereknek ébereknek kell lenniük munkájuk során, főleg akkor, ha biztonsági szempontból kritikus szerepet töltenek be. Ekkor válhat fontossá, hogy több kék fénynek legyenek kitéve" - tette hozzá.

Ennek az egyensúlynak az eléréséhez egy LED-ekből álló rendszert fejlesztettek. A Biogen beprogramozható arra, hogy változtassa a kék fény mennyiségét egy épületen belül.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: