Fontos egészségügyi kellékek drágulhatnak

Napokon belül zárul az első olyan közbeszerzés, amely az első lépés a steril műtéti textiliákat gyártó cégek piacról való kiszorításához.

A kiírás hatalmas versenyelőnyhöz juttatja a börtöncégeket, pontosabban egy ilyen társaságot, a BVOP felügyelete alatt álló, rabokat foglalkoztató Adorján Tex-et - írja a napi.hu.

A kialakuló monopolhelyzetben nem csak az árak emelkedhetnek, hanem a betegbiztonság is sérülhet, kérdés ugyanis, hogy a börtöncég kapacitása elegendő-e a teljes magyar kórházi szektor ellátására.

A fogvatartottak kötelező foglalkoztatását egy 2011-ben született kormányrendelet valamint BM rendelet szabályozza. E jogszabályok előírják, hogy az egészségügyi intézményeknek, kórházaknak bizonyos eszközöket a büntetés-végrehajtástól kötelesek beszerezni.

 az egészségügyi intézményeknek, kórházaknak bizonyos eszközöket a büntetés-végrehajtástól kötelesek beszerezni.
 Az egészségügyi intézmények bizonyos eszközöket a büntetés-végrehajtástól kötelesek beszerezni

A BM rendelet termékeket felsoroló melléklete 2015. július 1-étől az egyszer használatos nem szőtt termékekkel - kabátok, műtős sapkák, zsilipruhák, lepedők, védőruhák, műtéti szettek -bővült ki. Ezek gyártása komplex is rendkívül tőkeigényes. A piacot jellemzően a nagy külföldi gyártók versenye dominálja, akik magyarországi leányvállalatikon keresztül értékesítenek; Magyarországi előállítással mindössze két cég foglalkozik. Összesen 8-10 cég biztosítja a kórházak éves szinten 4-5 milliárd forint értékű steril műtői textiligényét.

A BV Holding fogvatartottakat alkalmazó cégei saját gyártásban eddig a nem steril eszközökkel kapcsolatos igényt sem voltak képesek kielégíteni, igaz, a rendelet az ellátási kötelezettség keretében ezt nem is írja elő, csak a folyamatban való közreműködést. A pótlásra jellemzően piaci cégeket bíznak meg, közbeszerzési eljárás nélkül, alvállalkozóként.

A steril műtéti textíliák szigorú gyártási technológiájánál azonban ez teljesen életszerűtlen megoldás lenne. A Bács-Kiskun megyei kórház számára kiírt közbeszerzés az első olyan tender, amelyben ez a termékcsoport - egyszer használatos nem szőtt termékkör - szerepel, s amelyből már a kiírásból láthatóan a piaci cégek lényegében kiszorulnak. A tendert a BVOP, mint a termékekre ellátási kötelezettséggel rendelkező központi ellátó szerv írta ki.

A kiírás 43 pontból áll, ebből 28-nál értékelési szempont - a 100-ból 30 súlyszámmal - a fogvatartottak foglalkoztatása. Miután a hagyományos piaci szereplők a gyakorlatban nem tudnak rabokat foglalkoztatni, a pontozásból látható, hogy nem fognak labdába rúgni.


A kiírással kapcsolatban az egyik piaci szereplő előzetes vitarendezést nyújtott be, a kérelemben megkérdőjelezte, hogy az elbírálás szempontjainál, 28 termékcsoportban a termékkörben megszokott legalacsonyabb ár ténye helyett a legjobb ár-érték arányt vizsgálják, noha ezt a műszaki-minőségi megfelelőségnél kellene górcső alá venni. A megkeresést a BVOP azonban elutasította, szintén arra a hivatkozva, hogy bármely piaci szereplő alkalmazhat fogvatartottakat. A közbeszerzési eljárás augusztus 8-án zárul.

A piaci szereplőket képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lap megkeresésére úgy vélte, kockázatos, ha monopolhelyzet alakul ki egy alapvető kórházi termék ellátásában, ugyanis ez az ellátás- és a betegbiztonság mellett a drágulás esélyét is felveti.

Súlyos hibák a kórházakban

Lassú és elnéző az ÁNTSZ a kórházi felügyeleti eljárásoknál. A kontroll erejéről sokat elárul, hogy egy szakmai hiba miatt leváló retina ügyét 30 ezres bírsággal zárta le a hatóság. Korábbi cikkünkért kattintson!

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső