Fejlesztik a szülészeteket

Ötvenhárom közfinanszírozott egészségügyi intézmény szülészetét fejlesztik 3,3 milliárd forintból- jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Milyen egy családbarát kórház? A válaszért kattintson ide!

"Az emberi élet értelme a gyermek, hiszen bennük élünk tovább, ahogy nemzetünk, kultúránk, tradícióink, történelmünk is. A kellemes, családias körülmények között lezajlott szülés pedig motivációt ad a további gyermekek vállalásához, elősegíti az anya és gyermek közötti korai kötődés kialakulását, továbbá segít biztosítani a kisgyermek életkezdetének legoptimálisabb feltételeit is" - hangsúlyozta Kásler Miklós.

szülés, családbarát szülészet, bababarát szülészet, szülésélmény
szülés, családbarát szülészet, bababarát szülészet, szülésélmény

53 szülészet újul meg

A család- és bababarát szülészetek kialakítására összesen 10 milliárd forintot fordítanak. Első körben 44 kórházat fejlesztettek, mintegy 6,4 milliárd forintból. Ebből többek között szülészeti osztályokat, szülőszobákat és kórtermeket újítottak fel, valamint komfortosabb, egyágyas szobákat alakítottak ki.

A mostani pályázati körben pedig 10 fővárosi és 43 vidéki kórház infrastrukturális fejlesztéseit, illetve eszközbeszerzéseit finanszírozzák majd az állami forrásból. "A pályázat egyetlen feltétele volt, hogy a fejlesztéseket össze kell kötni képzésekkel is. Az anya- és bababarát szülészeti ellátással kapcsolatos graduális és posztgraduális képzési rendszer fejlesztésére 100 millió forintot különítettek el" - közölte a miniszter.

A most megvalósuló második ütem egyik legfontosabb célja, hogy megváltoztassa a szülészeti ellátás elméletét és gyakorlatát. Emellett megerősítik a várandósfelkészítést, fejlesztik az anyatejgyűjtő állomásokat, és a szülés körüli időszak pszichés támogatására is nagy hangsúlyt fektetnek majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: