Fejlesztik a járóbeteg-ellátást

Az elmúlt 30 év legnagyobb járóbetegellátási-rendszert érintő fejlesztése indult el Budapesten. A korszerűsítésnek köszönhetően minőségibb, egészségesebb és hosszabb életet élhetnek a főváros lakói - közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) új diagnosztikai centrumának átadóján.

Átadták az Örs vezéri téri intézmény új kardiometabolikus és onkokardiológiai centrumát. A ZESZ most átadott fejlesztéseit a XIV. kerületi önkormányzat is támogatta.

járóbeteg-ellátás, kórházi ügyek, kórházi fejlesztés, ZESZ, Zugló, Budapest, egészségügy,
A Zuglói Egészségügyi Szolgálat új diagnosztikai centrumának váróterme. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csaknem 600 milliós fejlesztés

Járóbeteg-szakellátás: kinek jár és hogyan vehetjük igénybe? A válaszokért olvassa el korábbi cikkünket!

Az Egészséges Budapestért Programban a kormányzattól 511 millió, az zuglói önkormányzattól pedig 85 millió forintot kapott a szolgálat. Ebből informatikai fejlesztést hajtottak végre, illetve diagnosztikai eszközöket szereztek be - ismertette Nagy András Csaba, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa. Mint mondta, a fejlesztések eredményeképpen korszerű informatikai osztály jött létre az Örs vezér téri intézményben, megújult a ZESZ honlapja, online előjegyzési rendszert indítottak el, valamint korszerű adatbázist építenek a hatékony betegellátás érdekében.

A most átadott kardiometabolikus és onkokardiológiai centrum sokszakmás terület, ahol egyszerre van jelen többek között a kardiológia, a diabetológia és a belgyógyászat. Az a cél, hogy rövidebb legyen a betegút és hatékonyabban lássák el a több betegséggel egyszerre küzdő embereket - magyarázta a főorvos. A tervek szerint egyébként az elkövetkező években 50 milliárd forintot költenek majd arra, hogy a budapestiek tovább és jobb egészségben éljenek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció