Fejlesztik a fővárosi kórházakat

Egészséges Budapest Program (EBP) néven indul egészségügyi fejlesztési program a fővárosban és Pest megyében, az idén 40 milliárd forintos keretösszeggel.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelezte: a programban idén két tucat kórház összesen 21,7 milliárd forintot kap, 192 millió és 3,7 milliárd forint közötti összegben orvostechnikai fejlesztésekre, míg 18,3 milliárd forint az építészeti bővítéseket, ezen belül 5,5 milliárd az új centrumok tervezését szolgálja.

Négy nagy egészségügyi centrumot vázoltak

Ennek céljaként a négy nagy egészségügyi centrum kialakítását említette a miniszter, jelezve, hogy ezek közül az észak-pesti a Honvédkórház, a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórházra épül, ezek mellett a dél-budai "szuperkórház" lesz "a három egészen biztos fejlesztés". A negyedik intézményt Balog Zoltán távlati tervként említette, mondván, az észak-budai centrumhoz a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van szükség, így "arról ebben a kormányzat ciklusban sok mindent még nem tudunk mondani".  Az egészségért folytatott küzdelemben nincs végső győzelem; részeredmények vannak - fogalmazott Balog Zoltán, itt említve, hogy a vidéki intézmények után indul a fővárosi és a Pest megyei kórházak tíz éves perspektívában gondolkodó fejlesztése.

A következő évtizedben a teljes fővárosi kórházstruktúra átalakulhat
A következő évtizedben a teljes fővárosi kórházstruktúra átalakulhat

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár felidézte: a kormányzat tavaly tett ígéretet arra, hogy a vidék után a fővárosban és annak térségében lévő kórházak fejlesztése lesz "a következő nagy vállalkozás", amely a következő  tíz év domináns témája lesz. Ebben az évben a hangsúlyt szeretnénk az intézményi oldalról áthelyezni a szűrési oldalra - jegyezte meg, hozzátéve, hogy itt kell igazán emelni a hatékonyságot, ennek keretében például húsz új szűrőbuszt szereznek be. 


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső