+15° - +34°
Nincs front

Fához kötözték a pszichiátriai betegeket

HáziPatika

Kikötözte az ápoltakat egy Nógrád megyei pszichiátriai otthon gondozónője. Úgy tudni, az ápolót egy vizsgálat után végül eltávolították az intézetből.

Padhoz, fához kötözték őket

Különös esetről számol be egy Nógrád megyei pszichiátriai otthonban egy pszichiátriai betegek jogaival foglalkozó nemzetközi szervezet. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (Citizens Commission on Human Rights - CCHR) közleményében arról ír, hogy az otthonban az egyik gondozónő két ápoltat egy padhoz, illetve fához kötözött, amely miatt vizsgálat is indult ellene - számolt be az esetről a hvg.hu.

Kikötözték a pszichiátriai ápoltakat Nógrádban, pszichiátria Nógrád megye Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért ápoló
Kikötözték a pszichiátriai ápoltakat Nógrádban

Mint írják, a gondozónő a vizsgálat során azzal védekezett, hogy az ápoltak javát akarta, akik agresszíven viselkedtek, mert nem mehettek a közös kirándulásra. "Megoldásképpen" egyiküket a padhoz, a másikat egy, az udvaron álló fához kötözte, holott olyan kiszolgáltatott embereken, mint a pszichiátriai otthonokban gondozott ápoltak, kifejezetten tilos ilyesfajta önkényes és megalázó korlátozást alkalmazni.

Egy bentlakó hozzátartozója jelentette az esetet

Az esetet egy bentlakó hozzátartozója jelentette a jogvédő szervezetnek, és végül a megyei kormányhivatal is vizsgálatot folytatott az ügyben, amelynek végeztével a gondozónőt eltávolították az intézetből.

"A lekötözés, a korlátozás a pszichiátriákon sajnos egyáltalán nem elszigetelt jelenség, a tapasztalat azt mutatja, hogy ez szinte mindennapos része napjaink pszichiátriai rendszerének" - kommentálta az esetet a jogvédő szervezet, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, amely szerint inkább arra kellene megtanítani az ápolókat, hogy hogyan lehet jó szóval, határozott fellépéssel jobb belátásra bírni az ápoltakat.


Tavaly nagy felháborodást keltett egy gödi speciális otthon esete is, amelyről egy civil szervezet azt derítette ki, hogy kényszerzubbonyt alkalmaztak, többeket pedig kulcsra zárt ajtók mögött tartottak - írja a lap.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső