Erre a 7 műtétre kell a legtöbbet várni

Folytatódik a kórházi műtétek várakozási idejének csökkenése, igaz, vannak esetek, amelyeknél még így is hosszú időnek kell eltelnie, hogy a páciens a műtőasztalra kerüljön. Ilyen például a szívbillentyűműtét, ahol a várakozási idő 144 nap, ezzel vezeti is a listát.

Tovább csökken a várakozási idő

Az Mfor.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) aktuális adatai alapján megnézte, mennyit változtak a kórházi várólisták a tavalyi állapotokhoz képest. Mint kiderült, a 7 legtöbb átlagos várakozást igénylő műtét a következő: szívbillentyűműtét (144 nap), térdprotézisműtét (125 nap), laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri műtétek (99 nap), csípőprotézis-műtét (72 nap), ortopédiai nagyműtétek (68 nap), jelentős kiterjesztési gerincműtétek (63 nap), nyitott szívműtét (50 nap).

Összességében elmondható, hogy a kórházi műtétek várakozási idejének csökkenése folytatódik, igaz, nem minden területen azonos ütemben. Legnagyobb mértékű várólista-csökkenés a szívbillentyű-, az urológiai kisműtétek, a laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri és a csípőprotézis-műtéteknél tapasztalható. Ugyanakkor a magán egészségügyi piac évek óta töretlenül növekszik, és a lakosság egyre nagyobb hányada, jelenleg több mint fele vesz igénybe magán egészségügyi szolgáltatót, ami szintén alakíthatta a várólistákat.

Véralvadásgátlót szedek, így is megműtenek? Akik véralvadásgátlót szednek, tudják, hogy a készítmények legnagyobb veszélye a fokozott vérzés. Ez lehet csupán erősebb orrvérzés, ám életveszélyes vérzéseket is produkálhatnak. Ez a tény ijesztően hangozhat azoknak, akik műtét előtt állnak. Részletek itt.

Nyitott szívműtétre 668-an várnak

Jelenleg 3539 ember vár az állami egészségügyi intézményekben arra, hogy megműtsék a csípőjét, amire Észak-Magyarországon még mindig közel fél évig, 175 napig, Délközép-Magyarországon és Északközép-Magyarországon 37 napig kellett várni az elmúlt fél év statisztikái szerint. Laparoszkópiás epekőműtétre 405-en várnak, és a betervezett 41 nap helyett 15 nap (tavaly 34) a tényleges átlagos várakozási idő.

A várakozási idő csökkenése folytatódik
A várakozási idő csökkenése folytatódik

Gerincsérvműtétre jelenleg 44 fő vár, de 2019 második félévében már 8 nap múlva (tavaly 10) meg is történt a beavatkozás. Jelentős, kiterjesztett gerincműtétre 53-an várnak, és a tervezett 311 napos várakozási idő az elmúlt hat hónapban 63 nap volt (tavaly 62). Az egyik legnagyobb beavatkozásra, a nyitott szívműtétre 668 fő vár, a tervezett 228 nappal szemben 50 napos (tavaly 58) a várakozás.

Szívbillentyű-beültetésre e pillanatban 422 ember vár, és a tervezett 634 nappal szemben átlag több mint 4 hónap, azaz 144 nap, amit ki kell bírniuk a betegeknek. Térdprotézisműtétre 5559 betegnek van időpontja, és a tervezett 320 nap helyett átlag 125-re (tavaly 127) volt szükség az elmúlt hat hónapban a megvalósításukra.

Több helyen hiányosak az adatok

Az urológiai kisműtétek, az érsebészeti beavatkozások és az ortopédiai nagyműtétek esetében hiányosak az adatok, a teljes országos eredmények nem állnak rendelkezésre. A meglévő adatok alapján urológiai kisműtétre a Dél-Dunántúlon várakozik 1 beteg - tavaly egyébként 191 napba telt a műtét elvégzése. Érsebészeti beavatkozásoknál a Dél-Dunántúlon 31 fő vár az átlag 51 nap (tavaly 49) múlva elvégzendő beavatkozásra, ortopédiai nagyműtétekre jelenleg 29 fő vár. Utóbbi operációknál 2019-ben a tervezett 130 nap helyett 68 napig várakoztatták az embert.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció