Érkeznek a megemelt fizetések

A napokban kapja kézhez mintegy hetvenezer egészségügyi dolgozó a januárra előrehozott béremeléssel megemelt februári kereseteket.

Érkeznek az emelt bérek

A most érkező 8 százalékos emelés után 2019-ben is ugyanennyivel tervezik növelni az ápolók keresetét, így bérük 2016 és 2019 között összesen 65 százalékkal lehet több. Márciustól a háziorvosok és az alapellátó fogorvosok havi 130 ezer forinttal több pénzből gazdálkodhatnak - írja a Magyar Idők.

130 ezer forintos rezsikiegészítés jön

A háziorvosok mellett a fogorvosok kapnak márciustól 130 ezer forintot - ezt Lázár János kancelláriaminiszter jelentette be a kormányinfón.Februárban még csak a különbözetet kapták kézhez, a márciusi fizetéssel viszont már a megemelt bér érkezik a napokban a mintegy 70 ezer egészségügyi szakdolgozónak a számlájára.

béremelés, egészségügy, ápolók, ápolás, béremelés egészségügyi béremelés ápolók ápolók bére orvosok fizetés
A márciusi fizetéssel már a megemelt bér érkezik

A szaktárcánál hangsúlyozták, hogy nincs olyan egészségügyi szakdolgozó, akinek a minimálbér vagy garantált bérminimum januá­ri emelésével vagy a mostani béremeléssel ne nőtt volna a bére. Ráadásul az alapbéremeléssel az egyes mozgóbérelemek (ügyeleti díj, készenléti díj, rendkívüli munkavégzés bérpótléka, műszakpótlékok) díjai is emelkedtek, amelyek tovább emelik a kereseteket. A januá­ri bérminimum-emelésben érintett dolgozók közel 20 ezer forintos béremelésben részesültek.

Emelkedik az alapellátók támogatása is

Mint azt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a közelmúltban bejelentette, a háziorvosi és fogorvosi praxisok működtetésre fordítható összeg 130 ezer forinttal emelkedik idén márciustól.


A lépést a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is üdvözölte, ám hozzátette, hogy egyelőre nem látják garantáltnak, hogy a többlettámogatásból az alapellátásban foglalkoztatott szakdolgozók - ápolók és asszisztensek - is többletjövedelemhez jutnak. A MESZK ezért azt kérte az államtitkárságtól, hogy az alapellátásban foglalkoztatott ápolók kiegészítő díjazását a jelenlegi 20 ezerről 60 ezer forintra növelje, és terjessze ki az alapellátó fogorvosok mellett dolgozó asszisztensekre is.

A védőnők bérét is rendezni kell

Ráadásul a védőnőknél, szemben a többi egészségügyi dolgozóval, a fizetések egyáltalán nem differenciáltak aszerint, hogy az illető mennyi ideje van a pályán, mekkora tapasztalattal rendelkezik.

Az egészségügyi államtitkárhoz intézett levelükben sürgetőnek tartják a védőnők helyzetének rendezését is, azt, hogy rájuk is vonatkozzon az egészségügyi szakdolgozói bértábla. Jelenleg ugyanis ennek hiányában egy védőnő átlagosan havi bruttó 275 300 forintot keres, míg ha a központi bértábla alapján kapná a fizetését, az 44 750 forinttal több, 320 050 forint lenne.

A 2016. őszi ágazati bérmegállapodás óta folyamatosan zajlanak az egészségügyi bértárgyalások a kormány, az ágazati reprezentatív szakszervezetek és az érdekképviseletek között. A következő tárgyalási fordulót holnap tartják, ezen várhatóan szóba kerül a MESZK javaslata is.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső