Ennyivel több bért kapnak az ápolók

Folytatódnak a béremelések és tovább fejlesztik a nővérszállók hálózatát is - közölte Csiki Zoltán, az egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Ahogy már korábban is olvashatták a HáziPatika.com-on, idén is lesz béremelés az egészségügyben. Januártól 14 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére, és novemberben egy újabb 20 százalékos béremelés várható. A tervek szerint 2022-ben pedig még tovább növekednek a bérek.

nővérek, ápolók, kórházi ellátás, egészségügy, béremelés, egészségügyi szakdolgozók
nővérek, ápolók, kórházi ellátás, egészségügy, béremelés, egészségügyi szakdolgozók

4 új nővérszálló is épül

A bérfejlesztésen túl 9 milliárd forint felhasználásával 16 nővérszállót is felújítanak és négy új épül az Európai Unió támogatásával. Emellett további nyolc szálló építéséről született döntés. Mindezek keretében csaknem 2500 szakdolgozó lakhatási feltételei javulnak.

Az orvoselvándorlást így állítanák meg - kattintson!

Szintén uniós támogatásból 16 ezer új ápolási eszközt szereztek be, illetve több mint egymilliárd forintnyi ösztöndíjat folyósítottak 3117, a középfokú egészségügyi szakképzésben résztvevő ápolójelölt részére. Az ápolói mesterképzést szolgálja a Mihalicza-ösztöndíjprogram, és elindult a felsőfokú alapképzést támogató ösztöndíjrendszer is - ismertette Csiki Zoltán.

A nővérek és szülésznők éve

Ez az év egyébként mérföldkő a szakdolgozók, illetve az ápolási szakma egésze számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanis a nővérek és szülésznők évévé nyilvánította 2020-at. Ennek célja, hogy az ápolók és szülésznők világszerte nagyobb szerepet kapjanak az egészségpolitika alakításában, vezetői pozíciókba is toborozzák a nővéreket, valamint támogassák az ápolónők munkáját segítő kutatásokat is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció