Ennyivel több bért kapnak az ápolók

Folytatódnak a béremelések és tovább fejlesztik a nővérszállók hálózatát is - közölte Csiki Zoltán, az egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Ahogy már korábban is olvashatták a HáziPatika.com-on, idén is lesz béremelés az egészségügyben. Januártól 14 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére, és novemberben egy újabb 20 százalékos béremelés várható. A tervek szerint 2022-ben pedig még tovább növekednek a bérek.

nővérek, ápolók, kórházi ellátás, egészségügy, béremelés, egészségügyi szakdolgozók
Idén is nagy figyelmet kap az ápolók bérezése. Fotó: iStock

4 új nővérszálló is épül

A bérfejlesztésen túl 9 milliárd forint felhasználásával 16 nővérszállót is felújítanak és négy új épül az Európai Unió támogatásával. Emellett további nyolc szálló építéséről született döntés. Mindezek keretében csaknem 2500 szakdolgozó lakhatási feltételei javulnak.

Az orvoselvándorlást így állítanák meg - kattintson!

Szintén uniós támogatásból 16 ezer új ápolási eszközt szereztek be, illetve több mint egymilliárd forintnyi ösztöndíjat folyósítottak 3117, a középfokú egészségügyi szakképzésben résztvevő ápolójelölt részére. Az ápolói mesterképzést szolgálja a Mihalicza-ösztöndíjprogram, és elindult a felsőfokú alapképzést támogató ösztöndíjrendszer is - ismertette Csiki Zoltán.

A nővérek és szülésznők éve

Ez az év egyébként mérföldkő a szakdolgozók, illetve az ápolási szakma egésze számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanis a nővérek és szülésznők évévé nyilvánította 2020-at. Ennek célja, hogy az ápolók és szülésznők világszerte nagyobb szerepet kapjanak az egészségpolitika alakításában, vezetői pozíciókba is toborozzák a nővéreket, valamint támogassák az ápolónők munkáját segítő kutatásokat is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)