+3° - +12°
Kettős front

Ennyit keres egy betegszállító

HáziPatika

Nagyon alacsony a betegszállítók alapbére, ráadásul a túlórák kifizetésével is gondok vannak.

Az alacsony bérek és a rengeteg túlóra miatt néhány napja felmondott az összes betegszállító a hatvani kórházban. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start műsorában elmondta: a bérezéssel komoly gondok vannak, 30 éves munkaviszony után is csak 170 ezret kap egy betegszállító. Szerinte legalább 50 százalékkal kellene emelni az alapbérüket, és a túlórákat is rendesen ki kellene fizetni.

Alacsony bérek, kifizetetlen túlórák

A riport szerint ráadásul az érintett kórházban dolgozó betegszállítókat korábban műtőssegédnek próbálták átképezni, mert abban a szakmában is gondot okozott a létszámhiány. Ehhez azonban komoly átképzésre lenne szükség, mely nélkül az ellátott betegek is veszélybe kerülhetnek - hangsúlyozta az elnök. Viszont az is legalább ilyen veszélyes, ha a létszámhiány miatt egy beteg nincs időben elszállítva a szükséges vizsgálatra vagy kezelésre.

Az alacsony bérek és a túlórák sem teszik vonzóvá a szakmát (Fotó: 123rf)
Az alacsony bérek és a túlórák sem teszik vonzóvá a szakmát. Fotó: 123rf

A szakszervezet elnöke szerint a beteghordozók nagyon sokat túlóráznak, gyakran havonta 300 óránál is többet dolgoznak, ráadásul ezek a túlórák egy része sincsen rendesen kifizetve. Az alapbérük sok esetben a nettó 100 ezret sem éri el, de még három évtized munkaviszonyt követően is alig 170 ezer forint a bértábla alapján. Ráadásul olyan pótlékra sem számíthatnak, amellyel más orvosszakmákban dolgozók kiegészíthetik a fizetésüket. Soós Adrianna szerint legalább 50 százalékkal kellene emelni a béreket, és a túlórákat is megfelelően ki kellene fizetni.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső