Ennyien várnak műtétre Magyarországon

HáziPatika

Bár a március eleji adatokhoz képest csökkent a műtétre várakozók száma itthon, még mindig több tízezres nagyságrendről beszélhetünk.

Műtétek és súlyos betegségek: így gyorsítható a lábadozás

A testet-lelket megviselő műtétek, illetve a súlyos és hosszan tartó betegségek utáni lábadozás kulcsfontosságú a hosszú távú egészségünkre nézve. Részletek itt.

Egy héttel ezelőtt az előjegyzett betegekkel együtt 28 460 ember várt műtétre Magyarországon - írja a hvg.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményére hivatkozva. Bár ez alapján kijelenthető, hogy a március eleji 31 ezerhez képest csökkent a műtétre várakozók száma, a több mint 28 ezer ember sem kevés.

Egy héttel ezelőtt az előjegyzett betegekkel együtt 28 460 ember várt műtétre Magyarországon.
Egy héttel ezelőtt az előjegyzett betegekkel együtt 28 460 ember várt műtétre Magyarországon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Maximum három hónap lehet a többlet várakozási idő

Több intézkedéssel is segítik egyébként, hogy minél hamarabb sor kerüljön az elhalasztott beavatkozásokra: a járóbeteg-szakellátáson például óraszám-korlátozás nélkül el lehet látni a betegeket, a műtéteket pedig gyorsan újratervezhetővé tették.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán közel három hónapig csak sürgősségi operációkat lehetett végezni Magyarországon. A NEAK szerint ez a kiesés a tervezett műtétek körében maximum három hónap többlet várakozási időt okozhat, de a szolgáltatók várhatóan rövidebb időn belül pótolják majd az elmaradást.


Világszintű probléma

A nem sürgős műtétek elhalasztása világszinten jellemző volt a pandémia által érintett országokban. Korábbi cikkükben írtunk arról, hogy a világon akár 28 millió nem sürgős műtétet halaszthatnak vagy mondhatnak le. Ez a rákbetegek esetében kifejezetten veszélyes is lehet, hiszen a várakozási idő alatt állapotuk olyannyira leromolhat, hogy bele is halhatnak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső