Ennyien várnak műtétre Magyarországon

Bár a március eleji adatokhoz képest csökkent a műtétre várakozók száma itthon, még mindig több tízezres nagyságrendről beszélhetünk.

Műtétek és súlyos betegségek: így gyorsítható a lábadozás A testet-lelket megviselő műtétek, illetve a súlyos és hosszan tartó betegségek utáni lábadozás kulcsfontosságú a hosszú távú egészségünkre nézve. Részletek itt.

Egy héttel ezelőtt az előjegyzett betegekkel együtt 28 460 ember várt műtétre Magyarországon - írja a hvg.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményére hivatkozva. Bár ez alapján kijelenthető, hogy a március eleji 31 ezerhez képest csökkent a műtétre várakozók száma, a több mint 28 ezer ember sem kevés.

Egy héttel ezelőtt az előjegyzett betegekkel együtt 28 460 ember várt műtétre Magyarországon.
Egy héttel ezelőtt az előjegyzett betegekkel együtt 28 460 ember várt műtétre Magyarországon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Maximum három hónap lehet a többlet várakozási idő

Több intézkedéssel is segítik egyébként, hogy minél hamarabb sor kerüljön az elhalasztott beavatkozásokra: a járóbeteg-szakellátáson például óraszám-korlátozás nélkül el lehet látni a betegeket, a műtéteket pedig gyorsan újratervezhetővé tették.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán közel három hónapig csak sürgősségi operációkat lehetett végezni Magyarországon. A NEAK szerint ez a kiesés a tervezett műtétek körében maximum három hónap többlet várakozási időt okozhat, de a szolgáltatók várhatóan rövidebb időn belül pótolják majd az elmaradást.

Világszintű probléma

A nem sürgős műtétek elhalasztása világszinten jellemző volt a pandémia által érintett országokban. Korábbi cikkükben írtunk arról, hogy a világon akár 28 millió nem sürgős műtétet halaszthatnak vagy mondhatnak le. Ez a rákbetegek esetében kifejezetten veszélyes is lehet, hiszen a várakozási idő alatt állapotuk olyannyira leromolhat, hogy bele is halhatnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső