Ennyi érsebész hiányzik az egészségügyből

HáziPatika

Becslések szerint alig harmadannyi érsebész dolgozik ma Magyarországon, mint ahány szakemberre az optimális ellátáshoz szükség lenne.

A magyarországi amputációk, illetve az azokat követő halálesetek magas arányára figyelmeztetett a közelmúltban a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) is. Részletek itt.

"Aki egy kicsit számol, annak nyilvánvaló, hogy abszolút hiány van érsebészből Magyarországon" - írta meg a Népszava. A cikk a Magyar Orvosok című szakmai lap legfrissebb számában megjelent adatokra hivatkozva kifejtette, hogy a tavalyi évben 119 olyan sebész dolgozott az országban, akik végeztek valamilyen szintű érsebészeti ellátást. Közöttük 71 orvos akadt, aki teljes munkaidejét erre a feladatra fordította, ami igen alacsony szám, tekintve, hogy a szakmai grémium szerint legalább 180 érsebész szakorvosra lenne itthon szükség.

Az érsebészeti ellátás javításával számos végtagamputáció elkerülhető lenne
Az érsebészeti ellátás javításával számos végtagamputáció elkerülhető lenne (fotó: iStock)

A helyzet ráadásul várhatóan a közeljövőben sem fog javulni. A jelenlegi érsebészgárda átlagéletkora 53 és fél év, és míg a fiatal, 30-40 év közötti orvosok száma 16, addig a 60 és 70 közöttiek pont kétszer ennyien, 32-en vannak. Az elkövetkező hat év során körülbelül 33 orvos szerezhet ilyen szakvizsgát, tehát szerencsés esetben is csak a nyugdíjba vonuló kollégák helyettesítésére lesz elegendő az utánpótlás.


A Népszava kitért arra is, hogy miközben legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség az országban évente, addig csupán 9500-at tudnak elvégezni munkaidejükben az érsebészek. Csakhogy amennyiben a betegek nem kapják meg ezeket a kezeléseket, úgy könnyen megeshet, hogy amputálni kell az érintett végtagjukat. Egy fontos artéria beszűkülése, elzáródása esetén a környező szövetek és szervek nem jutnak elegendő mennyiségű vérhez, így idővel elhalnak. A 70 év feletti hazai lakosság egyötöde szenved olyan súlyos cukorbetegségtől és keringési betegségtől, amely potenciálisan amputációhoz vezet.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső