+13° - +25°
Nincs front

Eltűnnek a kórházakból az ápolónők

Bár elterjedt a sajtóban, hogy a budapesti Jahn Ferenc Kórházból annyi ápoló ment át az IKEA-ba dolgozni, hogy osztályt zártak be, a hír nem igaz.

Ezzel együtt nagyon is valós probléma, hogy az ápolói bérek annyira alacsonyak, hogy egy egyszerű áruházi állás is jóval kecsegtetőbb az egészségügyi dolgozók számára - írja az index.hu.

Tömeges felmondás

Ahogy azt korábban a HáziPatika.com is megírta, lezárták a dél-pesti Jahn Ferenc-kórház 3-as számú belgyógyászatát, a Hír TV információi szerint azért, mert a dolgozók tömegével mondtak fel. A televízió szerint a Facebookon az az információ terjedt, hogy az ápolók és nővérek többsége a közelben, újonnan megnyílt svéd bútoráruházban vállalt munkát, ott ugyanis korábbi fizetésük többszörösét keresik meg.

Hivatásszeretetből még senki sem lakott jól vagy tudta kifizetni a számláit. Néhány hónapon belül azonban bármelyik magyar ápolónő megsokszorozhatja a fizetését. Csak elhatározás kell. Korábbi cikkünkben a szakma jelenlegi hazai helyzetét vettük górcső alá.

Ezt az információt aztán a kórház egy Tervezett felújítások, megújuló kórtermek a Dél-pesti Kórházban című közleményben cáfolta.

Ebben azt írták: "az egyes sajtósugalmazásokkal ellentétben nem történt tömeges felmondás". A kórházban viszont már eddig is több osztályt felújítottak "betegeink és dolgozóink nagy örömére", és most a nyáron is végeznek felújítási munkálatokat a neurológián, a kardiológián és a III. belgyógyászati osztályon. Emiatt néhány kórterem és részleg használatát korlátozni kellett, de osztályt nem kellett bezárni.

Az index.hu ezzel együtt észrevette, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara honlapjának állásbörze rovatában épp szerdán jelent meg négy álláshirdetés is a Jahn Ferenc Kórházba: ápolót keresnek a neurológiai osztályra, a kardiológiai őrzőbe és a felfekvésekkel foglalkozó decubitus csoportba, ezen kívül egy egészségügyi adminisztrátori állást is meghirdettek.

Ápolóból eladó

"Az ápolók olyan emberközpontú hivatást gyakorolnak, amely más humán-szolgáltatási ágazatokban is kamatoztatható. Egy áruházi pénztárosnak vagy eladónak is emberekkel kell foglalkoznia, az a munka is állóképességet igényel"- mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. A szakdolgozói kamara már korábban kapott híreket arról, hogy kórházi ápolók a szintén munkaerőhiánnyal küszködő, de vonzó fizetéssel kecsegtető áruházláncokhoz mentek el dolgozni.

Egy áruházi pénztárosnak vagy eladónak is emberekkel kell foglalkoznia
Egy áruházi pénztárosnak vagy eladónak is emberekkel kell foglalkoznia

A kórházi dolgozók derékhadát adó ápolók középfokú végzettségük mellett 2-3 éves OKJ-s képzést végeznek el, fizetésük pedig bruttó 160-180 ezer forint körül van, ami a gyerekek számától és egyéb körülményektől függően nettóban 111-168 ezer forint között lehet.

Az IKEA az Index kérdésére elmondta: a nem vezető beosztású munkavállalók átlagos bruttó személyi alapbére náluk 202 ezer forint, a teljes IKEA Lakberendezési Kft. esetében az összes munkavállalót figyelembe véve ez az összeg 270 ezer forint. Ezek az alapbérek. Erre jönnek a pótlékok, így például szombatra is fizetnek hétvégi pótlékot, nem csak vasárnapra.

Miért ne váltanának?

Az egészségügyben az elmúlt években jelentős béremelés történt, ismerte el az egészségügyi szakdolgozói kamara elnöke. Az egészségügyi dolgozók átlagos béremelése tavaly 26,5 százalék volt, idén novemberben további 12 százalékkal emelkedik, 2018-2019-ben pedig további 8-8 százalékkal. Különösen jelentős volt a béremelés az OKJ-s végzettségű ápolóknál, akiknél 30-35 százalékkal is nőttek a bérek, mondta Balogh Zoltán.

Az intézkedések miatt eddig úgy tűnt, hogy az ágazat előkelőbb helyre kerülhet az átlagfizetések rangsorában a bruttó 168 ezer forintos kezdőfizetéssel. Ez azonban mostanra már kevésbé versenyképes, miután a garantált bérminimum mindenhol ez a 168 ezer forint lett, jövőre pedig 181 ezer forintra emelkedik, mondta Balogh Zoltán.


A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a döntéshozóknak azt kellene megérteniük, hogy ha ez a helyzet fennmarad, akkor még többen vándorolnak el a multicégekhez az egészségügyi dolgozók közül, a kórházban maradók terhelése pedig még tovább emelkedik, ez pedig ez további elvándorlást eredményez.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső