Elszegényítik a magyarokat a betegségek

Korai halálozás tekintetében alig vagyunk jobb helyzetben, mint a közép-ázsiai országok, és a magyar háztartások 12 százalékának súlyos gondot jelent az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

A korai halálozás és a súlyos betegségek közvetlen és közvetett kiadásai a magyar GDP 10-12 százalékát is felemészthetik - mondta el Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója a Nézőpont Intézet Gyógyuló Egészségügy címmel rendezett konferenciáján. A szakember három fő területen sürget komolyabb előrelépést a közeljövőben: a magyarok általános egészségi állapotának javítása, a betegterhek csökkentése és az egészségügyi rendszer fejlesztése már nemcsak népegészségügyi, de demográfiai és gazdasági szempontból is kiemelt fontosságú.

A visegrádi országoktól is lemaradtunk

A születéskor várható élettartam az ezredforduló óta sokat javult Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2001-ben egy átlagos magyar férfi 68,15, egy nő pedig 76,46 évre számíthatott, míg a legújabb, 2017-es adatok már 72,4 évet jósolnak a férfiaknak, és 78,99 évet a nőknek. Ez azonban még mindig a legalacsonyabb a visegrádi országokhoz képest - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna. Szintén aggasztó tendencia, hogy míg Csehországban és Szlovákiában csökken a férfiak és a nők várható élettartama közötti különbség, addig Magyarországon és Lengyelországban növekvő egyenlőtlenség figyelhető meg.

Meddig érdemes élni?

Jelenleg a japán emberek számíthatnak a leghosszabb életkorra a világon, a várható élettartam hetven éve folyamatosan emelkedik. A tendencia azonban várhatóan lassulni fog, vagy akár vissza is fordulhat, az orvostudomány ugyanis egyre kevésbé képes kompenzálni a civilizációs ártalmakat. A Japánból hozzánk költöző Kuragane Kei professzorral beszélgettünk - kattintson!

A férfiak várható élettartama közel hét évvel marad el a nőkétől, a produktív, fiatal embereket érintő halálesetek jelentős része pedig megelőzhető lenne. A korai halálozás mérséklését ezért kiemelt feladatnak tekinti a régió országaiban az Egészségügyi Világszervezet. "A WHO európai régiója azt a célt tűzte ki, hogy évente másfél évvel csökkentsük a korai halálozást. Eddig jó úton haladunk ennek eléréséhez, a 2012-es célkitűzés óta sikerült is tartanunk ezt a mértéket" - mondta az igazgató. 

Korai halálozás tekintetében a magyar lakosság helyzete távolról sem kecsegtető: az EU átlagánál 39 százalékkal rosszabb a magyarok esélye a hosszú és egészséges életre, az unión belül csak Bulgáriában rosszabb a helyzet ennél. A kontinensről is kitekintve alig vagyunk jobb helyzetben a közép-ázsiai országoknál. Rendkívül sok életet követelnek a különböző szívbetegségek, a daganat miatti halálozás tekintetében pedig az ötödik legrosszabbak vagyunk a világon. 

A korai halálozás relatív kockázata a nyolcvanas években emelkedett meg drasztikusan, az elmúlt harminc évben három és félszeresére emelkedett a kardiovaszkuláris betegségek miatti halálesetek száma, de a rák is kétszer annyi életet követel az akkori adatokhoz képest. A tendencia okai azonban nemcsak az egészségügyben keresendőek, a betegségek elleni küzdelemmel az egészségügyi rendszeren belül csak részeredményeket érhetünk el - magyarázta Jakab Zsuzsanna. Fontos lenne a megelőzés, illetve az elsődleges rizikófaktorokkal (dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás) szembeni hatékonyabb fellépés, de a környezeti ártalmak ellen is tenni kell, hiszen a magyar betegségteher közel egyharmadáért ez utóbbi a felelős. 

Emelkedő betegterhek, elszegényedő lakosság

"Az egészségügyre nem költségvetési teherként kell tekinteni, hanem mint befektetésre az ország jövőjébe. A betegségek megelőzése, az egészséges életmódot támogató politika erősítése, az esélyegyenlőség növelése óriási jelentőségű a gazdasági növekedés szempontjából is" - hangsúlyozta az igazgató. Ha csak a nyers számokat nézzük: a költséges kezelések, a korai halálozás miatti munkaerőhiány és a versenyképesség romlása a GDP 10-12 százalékát is felemésztheti a közvetett és közvetlen költségek által. 

A növekvő betegterhek miatt sokan a gyógyszerüket sem tudják már kiváltani
A növekvő betegterhek miatt sokan a gyógyszerüket sem tudják már kiváltani

Az egészségügynek a gazdasági mellett az demográfiai vonzata sem elhanyagolható. Bár a családpolitika jól működik, tényleges eredményeket úgy lehet csak elérni, ha a halálozások arányát is csökkenteni tudjuk - tette hozzá. 

Az egészségügyi közkiadások nem a GDP-vel arányosan növekedtek az utóbbi években, az alacsony közkiadások pedig a betegterhek növekedésével jártak. A teljes egészségügyi kiadás közel 29 százaléka a betegek zsebét terheli, ami a WHO ajánlás felső határának (15 százalék) majdnem kétszerese. A környező országokban ezt Csehország és Szlovénia is teljesíteni tudja, Szlovákiában jelentősen csökkentek a terhek, míg Magyarországon némiképp még nőttek is. 

Egyre több magyar család anyagi helyzetét roppanthatja össze egy komolyabb betegség, a háztartások közel 12 százalékára jelentős anyagi terhet ró az egészségügyi ellátások igénybevétele. Az elszegényítő egészségügyi magánkiadások előfordulása a háztartások 5,9 százalékát érinti, míg a cseheknél és szlovénoknál ez az arány százalékban sem mérhető. Ezzel a mutatóval a lengyelektől és a szlovákoktól is elmaradásban vagyunk. A legszegényebbek ezért nem keresik fel a fogorvost, és nem váltják ki a felírt gyógyszereik egy részét sem. A WHO elemzése szerint Magyarországon a szegényeket és a krónikus betegeket jobban védő támogatáspolitika kidolgozására lenne szükség. 

Kiszámoltuk: ennyibe kerül fogorvoshoz járni

A magyar lakosság fogainak állapota pocsék. Az EU-ban például utolsók vagyunk abban, hogy az emberek hány százalékának van meg az összes foga. Nem is kérdés, hogy rendszeresen fogorvoshoz kellene járnunk. De mennyibe is kerül ez? Kattintson!

A praxisközösségeké a jövő

A hazai egészségügyi ellátórendszer már nem felel meg a kor követelményeinek - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna. Szerinte a legnagyobb kihívást a krónikus, nemfertőző betegségekjelentik, ami miatt összehangolt rendszerfejlesztésre lenne szükség. Újra kell gondolni, és át kell alakítani az egészségügyi ellátórendszer és a népegészségügyi szolgálatok kapcsolatát, melyben az alapellátásnak kulcsszerepet kell kapnia. "Az az alapellátási modell, amely a munkájukat az ellátórendszer többi szereplőjétől izoláltan végző háziorvosra és nővérre épül, nem képes a jelenkor problémáira hatékony választ adni. A jövő a nagyobb és erősebb multidiszciplináris praxisközösségeké, ahol több szakma együttműködésével, megfelelő technológiai támogatással dolgozhatnak azon, hogy az alapellátás szintjén minél több probléma megoldható legyen" - hangsúlyozta a szakember. 

Összességében tehát az elkövetkező években kiemelt fontosságú a magyar lakosság egészségi állapotának javítása a szociális egyenlőtlenségek csökkentésével, ami egy magas szintű, kormány által támogatott népegészségügyi stratégia kidolgozását igényli. Csökkenteni kellene a betegterheket is az egészségügyi közkiadások növelésével, illetve az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni a prevencióra. Néhány egyszerű intézkedés is látványos eredményeket hozhat: a vérnyomásproblémák és a cukorbetegség rendszeres szűrésével akár 50-75 százalékkal csökkenthető lenne a kardiovaszkuláris betegségek kialakulása, de améhnyakrákszűrés kiterjesztése is rengeteg nő életét mentené meg. 


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső