Együttműködhet az állami és a magánegészségügy

Az állami és a magánegészségügyi ellátás együttműködésének világos szabályozása jelentősen enyhítene az egészségügy nehézségein - véli a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete.

A két egészségügyi rendszer hatékony együttműködése lényegesen javíthatna például a munkaerőhiány problémáján is - fejtette ki Leitner György, az egyesület elnöke. A Primus azt javasolja, hogy alakítsanak ki egy új finanszírozási modellt, amely az egymást kiegészítő közösségi és magánfinanszírozásra épül.

egészségügy, állami egészségügy, állami ellátás, magánegészségügy, ellátás, kezelés, együttműködés
A két egészségügyi rendszer hatékony együttműködésére lenne szükség. Fotó: iStock

Ezen kellene változtatni

Van, ahol az állam fizeti a magánkórházi kezelést is - részletek itt!

A magyar háztartások saját forrásból évente csaknem 1000 milliárd forintot költenek egészségügyi kiadásokra, a bővülés évi 4-5 százalék. A magánszolgáltatók forgalma évi 300 milliárd forint, ugyanakkor ennek mintegy harmada a szürkegazdaságba megy - hívta fel a figyelmet Leitner György. A szakmai egyesület álláspontja szerint a magánszolgáltatói szürkezóna kifehérítésére, a paraszolvencia progresszív csökkentésére és a két szektor között a felelősségi viszonyok tisztázására van szükség. Elengedhetetlennek tartják továbbá a vállalatok érdekeltségének megteremtését is. Ennek érdekében azt javasolják, hogy a gazdálkodó szervezetek által a munkavállalóiknak vásárolt egészségügyi szolgáltatások is elszámolhatóak legyenek.

Minősített magánegészségügyi szolgáltatók

Eddig kilenc magánegészségügyi szolgáltató teljesítette a komplex auditon és próbavásárláson alapuló minősítési folyamatot, és szerezte meg az egyesület által alapított Minősített magánegészségügyi szolgáltató védjegyet - ismertette a Primus elnöke. Mint mondta, nem kaphatja meg a védjegyet az a vállalkozás, amely a próbavásárláskor nem ad számlát vagy hálapénzt fogad el. Kizáró ok továbbá, ha hiányoznak a szükséges engedélyek, feketén foglalkoztatják a dolgozókat, illetve ha a szolgáltatónak nincs felelősségbiztosítása. Az értékelést független auditorok végzik. A védjegyet elnyert szolgáltatók listája a szervezet oldalán érhető el.

Az egyesület 13 vezető hazai magánegészségügyi szolgáltatót tömörít. A tagok összesen 25 milliárd forint árbevételt értek el 2018-ban, és 4,5 milliárd forint adót fizettek be a központi költségvetésbe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső