Együttműködhet az állami és a magánegészségügy

Az állami és a magánegészségügyi ellátás együttműködésének világos szabályozása jelentősen enyhítene az egészségügy nehézségein - véli a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete.

A két egészségügyi rendszer hatékony együttműködése lényegesen javíthatna például a munkaerőhiány problémáján is - fejtette ki Leitner György, az egyesület elnöke. A Primus azt javasolja, hogy alakítsanak ki egy új finanszírozási modellt, amely az egymást kiegészítő közösségi és magánfinanszírozásra épül.

egészségügy, állami egészségügy, állami ellátás, magánegészségügy, ellátás, kezelés, együttműködés
egészségügy, állami egészségügy, állami ellátás, magánegészségügy, ellátás, kezelés, együttműködés

Ezen kellene változtatni

Van, ahol az állam fizeti a magánkórházi kezelést is - részletek itt!

A magyar háztartások saját forrásból évente csaknem 1000 milliárd forintot költenek egészségügyi kiadásokra, a bővülés évi 4-5 százalék. A magánszolgáltatók forgalma évi 300 milliárd forint, ugyanakkor ennek mintegy harmada a szürkegazdaságba megy - hívta fel a figyelmet Leitner György. A szakmai egyesület álláspontja szerint a magánszolgáltatói szürkezóna kifehérítésére, a paraszolvencia progresszív csökkentésére és a két szektor között a felelősségi viszonyok tisztázására van szükség. Elengedhetetlennek tartják továbbá a vállalatok érdekeltségének megteremtését is. Ennek érdekében azt javasolják, hogy a gazdálkodó szervezetek által a munkavállalóiknak vásárolt egészségügyi szolgáltatások is elszámolhatóak legyenek.

Minősített magánegészségügyi szolgáltatók

Eddig kilenc magánegészségügyi szolgáltató teljesítette a komplex auditon és próbavásárláson alapuló minősítési folyamatot, és szerezte meg az egyesület által alapított Minősített magánegészségügyi szolgáltató védjegyet - ismertette a Primus elnöke. Mint mondta, nem kaphatja meg a védjegyet az a vállalkozás, amely a próbavásárláskor nem ad számlát vagy hálapénzt fogad el. Kizáró ok továbbá, ha hiányoznak a szükséges engedélyek, feketén foglalkoztatják a dolgozókat, illetve ha a szolgáltatónak nincs felelősségbiztosítása. Az értékelést független auditorok végzik. A védjegyet elnyert szolgáltatók listája a szervezet oldalán érhető el.

Az egyesület 13 vezető hazai magánegészségügyi szolgáltatót tömörít. A tagok összesen 25 milliárd forint árbevételt értek el 2018-ban, és 4,5 milliárd forint adót fizettek be a központi költségvetésbe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: