Egyre súlyosabb az ápolóhiány

A nyári szabadságolások a mostaninál is nagyobb gondot okoznak az ápolók között, a helyzet egyre elkeserítőbb.

A Vasárnapi Híreknek egy neve elhallgatását kérő fővárosi ápolónő nyilatkozott arról, hogy előfordul, hogy valakit egy-két hétre átkérnek egy másik osztályra helyettesíteni, de végül hónapokra, akár fél évre is ott ragad. Így próbálják betömni a lyukakat, de valahol mindig hiány lesz.

Kevesen mernek beszélni

A lap szerint az egészségügyben dolgozók a fenntartótól nem kapnak engedélyt arra, hogy újságírókkal beszéljenek - a kirúgást kockáztatják, ha névvel állnak szóba valamely nem kormányközeli médiummal, így a kialakult helyzetről kevesen mernek beszélni. Forrásuk szerint sok osztályon annyira siralmas a helyzet, hogy néha csak úgy tud egy nővér visszakerülni a saját osztályára, ha már felmondással fenyegetőzik. A fővárosi intézménybe, ahol az említett ápolónő is dolgozik, véleménye szerint szinte minden osztályra fel lehetne venni 4 ápolót.

"Nálunk az intenzív osztályon csak három állandó ápoló van, a többiek helyettesítők vagy külsős alkalmazottak. Ez különösen megterhelő, mert az 'állandók' folyamatosan oktatják az újakat is, ami rengeteg pluszenergia. Ezért csalódás, mikor 1-2 hónap után továbbállnak egy másik kórházba" - idézi a lap az ápolónőt, aki szerint nem a pénz a lényeg, néha többet ér egy szabad hétvége, mint még 20 ezer forint. Elmondása szerint akik még dolgoznak, annyira túlterheltek, hogy alig tudnak pihenni, a fiatalok közül pedig kevesen igazán rátermettek.

Sok ápoló akár 200-240 órát is műszakban tölt

200-240 órát töltenek műszakban

"Van olyan ápoló, akinek egy hónapban mindössze 4-5 szabadnapja van, a többi napon dolgozik, általában 12 órákat. Összesen 200-240 órát töltenek a műszakban egy hónapban, ami egyenes út a kiégéshez. Sok beteg ezért panaszkodik arra, hogy nem megfelelően beszélt vele egy nővér, mert szegény már annyira kimerült, hogy nem tud másként szólni. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbbször nincs megfelelő munkaruha, védőeszköz sem, így még inkább magukra vannak hagyva az ápolók a rendszerben" - nyilatkozta Eisenhauerné Fördös Andrea, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke a Vasárnapi Híreknek, aki szerint a jelenlegi béremelés is csak egy felfújt labda, sok szakterület, például a védőnők és az alapellátásban dolgozók is kimaradtak. A 8 százalékos emelések általában bruttó 20 ezer forintot jelentenek maximum a nővéreknek, de a többségnek inkább csak néhány ezer forintot.

Ösztöndíjakkal próbálkoznak

A lap a szakszervezet alelnökét arról is kérdezte, miért olyan kevés a fiatal ápoló, amit ő részben az oktatási rendszer megváltoztatásával magyaráz. Miután eltörölték a szakirányú érettségit, most csak érettségire épülő 3 éves szakápolói képzés érhető el, négy évvel viszont már diploma is szerezhető, ami sokkal magasabb végzettséget és több lehetőséget is jelent.

Hogy többen válasszák az ápolói szakmát, a kormány nemrég ösztöndíjakat is meghirdetett: a fiatalok, akik érettségi után OKJ-s ápolói képzésben vesznek részt, havi 40 ezer forintot kaphatnak, de ennek feltétele, hogy a szakképesítés megszerzését követően a pályázók legalább annyi ideig dolgozzanak a megszerzett szakképesítésüknek megfelelő munkakörben egy hazai közfinanszírozott intézményben, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Erre pedig már csak kevesen hajlandóak.

Emellett a diplomás ápolók további képzését is támogatják a Michalicza-ösztöndíjjal, amely félévenként akár 670 ezer forint is lehet, és amelynek célja, hogy a magasan képzett ápolók az orvosoktól is átvehessenek feladatokat. De Eisenhauerné Fördös Andrea szerint sokan nehezen tudják megoldani a részvételt a képzésen, mert emiatt havi 7-8 napot is hiányoznak, amit nem minden munkáltató néz jó szemmel.

Nagy a hiány a fővárosban

A legnagyobb fővárosi intézményekben is kevés a szakdolgozó: Budapesten a Semmelweis Egyetem honlapján jelenleg összesen 15 ápolói, 9 szakápolói, 11 szakasszisztensi és 4 gyakorló ápolói álláshirdetés található, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet is alkalmazna minimum hét ápolót a különböző osztályaira, de a Szent Margit Kórház és az Uzsoki utcai kórház is keres szakdolgozókat. A Heim Pál Gyermekkórház honlapján pedig 5 ápolói és 5 szakápolói állást hirdettek meg.

Vidéken is hasonló a helyzet

A helyzet vidéken is hasonló: a győri Petz Aladár kórház akár ötven-hatvan ápolót azonnal fel tudna venni - itt havonta két-három fiatal nővér mond fel. Az ápolók könnyen el tudnak helyezkedni külföldön: a statisztikák szerint az ápolás és gondozás területén Németországban például 17 ezer betöltetlen állás van. A Vasárnapi Hírek szerint az online álláshirdetések számai alapján nincs komoly gond Debrecenben, Pécsett és Szegeden a klinikákon, ahogy Sopronban sincs súlyos hiány, bár így is vennének fel ápolókat minden intézményben, csak éppen jelentkezők nincsenek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: