"Egyetlen betegnek sem maradhat el kezelése"

Megszűnik a sorszámhúzás, és a kemoterápiára alkalmas betegek kezelésének másnapra halasztása sem lesz engedélyezett - többek között erről is beszélt Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Népszavának adott interjújában.

Augusztus 1-től új előjegyzési rendszert vezettek be az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán. A betegeknek ezentúl nem sorszámot kell húzniuk; a terápiás terv felállításakor az onkológus meghatározza az elektronikus előjegyzési rendszerben a terápia kezdésének napját, és azon belül a kezelésre érkezés időpontját, szögezte le Polgár Csaba.

"Az aznapi kezelést előíró orvos fél nyolctól hívja be a betegeket, a következő kezelésre érkező betegek 10 perces, míg az első vizsgálatra érkezők 30 perces időközökben kerülnek sorra. Az előjegyzési idő tájékoztató jellegű, a rosszabb állapotú, mentővel érkező betegek elsőbbséget élveznek. A várótermek ajtaját 7 órakor nyitjuk, mivel addig takarítanak. A sorszámhúzás megszüntetésével nem lesz értelme 6 órakor vagy előbb érkezni az intézetbe" - mondta el a főigazgató.

Fontos változások lépnek életbe
Fontos változások lépnek életbe. Fotó: 123rf.com

A visszahívás is könnyebb lesz

Szűk folyosón várnak a sorukra a rákos betegek Néhány napja óriási felháborodást váltott ki az a videofelvétel, amit az Index készített az Országos Onkológiai Intézetben: a kemoterápiára váró betegek már hajnali 5 órától sorban állnak egy szűk lépcsőházban. Részletek a cikkben .

Az elektronikus előjegyzési rendszer más területen is elősegíti majd a hatékony szervezést: ha például a beteg a vérvétel alapján nem alkalmas a kezelésre, elektronikus előjegyzést kap az újabb vérvétel napjára, illetve arra a napra is, amikor vissza kell jönnie. "Szakmailag meghatározott idő, valamint a vérkép javító kezelést követően kontroll vérkép alapján lehet folytatni a kezelést, a vérkép javulásának függvényében" - részletezte Polgár.

Nem halaszthatják másnapra a kezeléseket

A főigazgató más változásokról is szót ejtett: szintén augusztus 1-től lépett életbe az a szabályozás, amelynek lényege, hogy a kemoterápiára alkalmas beteg kezelésének másnapra halasztása nem engedélyezett. "Egyetlen intézetbe érkező betegnek sem maradhat el kezelése" - hangsúlyozta Polgár Csaba, majd hozzátette: ilyenre egyébként eddig is csak elvétve volt precedens, és csak az intézethez közel lakó betegeknél.

Amennyiben el szeretné olvasni a teljes interjút, ide kattintva megteheti.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)