Egészségügyi bérhátrány: újabb fordulat

HáziPatika

Szerdán újabb tárgyalási forduló zajlott az egészségügyi ágazat vezetése, valamint a reprezentatív szakszervezetek és stratégiai partnerei között. A cél kidolgozni a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az alapellátók bérhátránya megszűnjön.

Az alkalmazottak nem élvezhetnek semmit a béremelésből

Az államtitkárság számszerű felmérést készíttetett az alkalmazotti viszonyban dolgozó alapellátó orvosokról és szakdolgozókról - háziorvos, házi gyermekorvos, alapellátó fogorvos, iskola- és ifjúság-egészségügyi orvos, valamint szakdolgozó munkatársak -, miután dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban már többször felvetette a tárgyalások során az említett, alig néhány száz főt kitevő munkavállalói karnak a közelmúlt jelentős bérrendezései során tapasztalt hátrányos helyzetét, számol be róla a Weborvos. Véleménye szerint ugyanis hiába kapott nem jelentéktelen alapbéremelést a szakorvosi kar, és ugyancsak évről-évre praxisfinanszírozás-emelést az alapellátás, ha az alkalmazottként (például az önkormányzat dolgozójaként) a fentebb említett területen tevékenykedő személyzet abból semmit nem élvezhetett.

Újabb fordulat az egészségügyi dolgozók bérhátrányának ügyében
Az ügy elsősorban jogtechnikai kérdés a tárgyaló felek szerint

Jogszabályi változtatásra lenne szükség

Magyar Orvosi Kamarához számos panaszbejelentés érkezett a hátrányos helyzet nyomán, amelyeket rendre továbbítottak az államtitkárságnak. Az érintettek körének felmérése után a sztrájktárgyaláson elhangzottak szerint ki kell dolgozni a jogszabályi változtatást, amely lehetővé teszi, hogy a hátrányos helyzetbe került egészségügyi dolgozók bérhátránya megszűnjön.


Az ügy elsősorban jogtechnikai kérdés a tárgyaló felek szerint, így különösebb forrásteremtést nem igényel, hiszen a fedezetet az illetékes munkaadók jellemzően megkapták, csak a legtöbb helyen "megfeledkeztek" továbbadásáról bérként. Az egyeztetés a jövő héten folytatódik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső