Egészségügyi bérhátrány: újabb fordulat

HáziPatika

Szerdán újabb tárgyalási forduló zajlott az egészségügyi ágazat vezetése, valamint a reprezentatív szakszervezetek és stratégiai partnerei között. A cél kidolgozni a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az alapellátók bérhátránya megszűnjön.

Az alkalmazottak nem élvezhetnek semmit a béremelésből

Az államtitkárság számszerű felmérést készíttetett az alkalmazotti viszonyban dolgozó alapellátó orvosokról és szakdolgozókról - háziorvos, házi gyermekorvos, alapellátó fogorvos, iskola- és ifjúság-egészségügyi orvos, valamint szakdolgozó munkatársak -, miután dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban már többször felvetette a tárgyalások során az említett, alig néhány száz főt kitevő munkavállalói karnak a közelmúlt jelentős bérrendezései során tapasztalt hátrányos helyzetét, számol be róla a Weborvos. Véleménye szerint ugyanis hiába kapott nem jelentéktelen alapbéremelést a szakorvosi kar, és ugyancsak évről-évre praxisfinanszírozás-emelést az alapellátás, ha az alkalmazottként (például az önkormányzat dolgozójaként) a fentebb említett területen tevékenykedő személyzet abból semmit nem élvezhetett.

Újabb fordulat az egészségügyi dolgozók bérhátrányának ügyében
Az ügy elsősorban jogtechnikai kérdés a tárgyaló felek szerint

Jogszabályi változtatásra lenne szükség

Magyar Orvosi Kamarához számos panaszbejelentés érkezett a hátrányos helyzet nyomán, amelyeket rendre továbbítottak az államtitkárságnak. Az érintettek körének felmérése után a sztrájktárgyaláson elhangzottak szerint ki kell dolgozni a jogszabályi változtatást, amely lehetővé teszi, hogy a hátrányos helyzetbe került egészségügyi dolgozók bérhátránya megszűnjön.


Az ügy elsősorban jogtechnikai kérdés a tárgyaló felek szerint, így különösebb forrásteremtést nem igényel, hiszen a fedezetet az illetékes munkaadók jellemzően megkapták, csak a legtöbb helyen "megfeledkeztek" továbbadásáról bérként. Az egyeztetés a jövő héten folytatódik.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső