Csökkentek a kórházi várólisták

HáziPatika

Minden harmadik beteg szürke hályog műtétre várt szeptemberben a kórházi várólistákon. A legtürelmesebbeknek a gerincstabilizáló operációra várakozóknak kell lenniük: átlagosan egy évet kell várni egy ilyen műtétre.

Szeptemberben 27 149 beteg volt a kórházi várólistákon: a sor eszerint 350 fővel csökkent augusztushoz és 1600-zal júliushoz képest. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint továbbra is szürke hályog műtétre várnak a legtöbben: minden harmadik betegnek, 10 316 főnek van szüksége rá,  amelyre szeptemberben átlagosan 98 napot vártak - számol be róla a Világgazdaság.

Az adatok szerint 2013-hoz képest még így is harmadára csökkent a várakozási idő ezeknél a műtéteknél, a térdprotézis-műtéteknél pedig 440 nappal kell kevesebbet a várólistán tölteniük a betegeknek, mint a négy évvel ezelőtt várakozóknak.

szurkehalyog
A szürke hályog műtéteknél a leghosszabb a várakozás

Nagy eltérések

A budapesti X. kerületi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban 433 beteg szerepel a szürke hályog műtét várólistáján - nekik átlagosan 74 napot kell várniuk, amíg például a Kanizsai Dorottya Kórház több mint 500 betege nagyjából 231 napot várakozhat. A leghosszabb várakozási idővel a gerincstabilizáló műtét, a térdprotézis-műtét és csípőprotézis-műtét esetén kell számolni, hiszen utóbbinál 305, míg gerincstabilizáló és térdprotézis-műtét esetén 350 napnál is több lehet a várakozás. Viszont a NEAK adatai szerint a gerincdeformitás-műtéteknél két hónap alatt csaknem száz nappal csökkent az átlagos várakozási idő. Ennél a műtétnél a Pécsi Tudományegyetemen több mint 560 nap lehet a várakozási idő, míg például a Békés Megyei Központi Kórházban lényegében nincs várólista.


A magánszektorokhoz fordulnak

A betegek többsége a hosszú várólisták miatt választja a magánszolgáltatókat a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet adatai szerint. A tavalyi, 2400 milliárd forintos teljes hazai egészségügyi költés 2021-re várhatóan eléri a 3000 milliárd forintot. A magánellátást felkereső betegek fele szakorvoshoz megy, minden harmadik beteg pedig diagnosztikai vizsgálat miatt keres fel egy képalkotó labort. A betegek a legtöbb pénzt fogászatra, képalkotó-vizsgálatokra, nőgyógyászatra, laborvizsgálatokra, illetve bőrgyógyászatra költik. Alkalmanként a legnagyobb összeget - átlagosan mintegy 17 ezer forintot - a fogorvosnál hagyják, ezt követi a nőgyógyász, ahol alkalmanként átlagosan 11 ezer forintot fizetnek a páciensek. A magánegészségügyi kiadások terén évi 4-5 százalékos növekedést jósolnak a szakértők: idén a becslések szerint 904 milliárdot, 2021-ben pedig már 1100 milliárdot költenek a magyarok magánorvosra.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső