Betegségek, melyek a lakosság felét érintik

Különböző szívbetegségek megelőzési és kezelési lehetőségeit kutatja majd az orvoscsoport, amely a Nemzeti Szívprogram keretében állt össze a Semmelweis Egyetemen.

A Nemzeti Szívprogram keretében a heveny szívizominfarktus, valamint a szívelégtelenség új megelőzési és terápiás lehetőségeit kutatja a Semmelweis Egyetem (SE) orvoscsoportja - mondta Merkely Béla, a projekt vezetője az M1 csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Amíg nem fáj, nem szúr, nem szorít a mellkasunk, és csak a lépcsőzés után van enyhe légszomjunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy velünk nem történhet baj. Pedig a szívbetegségek egyre többeket és fiatalabbakat érintenek. Ön mekkora veszélyben van? Cikkünkből kiderül!

Első számú népegészségügyi probléma

Az SE klinikai rektorhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések Magyarországon a lakosság felét érintik, "ez az első számú népegészségügyi ellenség". Ide tartozik a heveny - vagyis hirtelen fellépő - szívizominfarktus és a szívelégtelenség. Utóbbi esetében, mint mondta, a szívizom már nem képes a vérkeringés motorjának funkcióját ellátni. Az orvoscsoport kutatása erre a két betegségre fókuszál, ezeket vizsgálják egyebek mellett sejt-, molekula-, szövet-, klinikai és genetikai vizsgálatokkal - közölte a rektorhelyettes, az SE négy résztvevő szervezeti egysége közül a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika főigazgatója.

A szív- és érrendszeri megbetegedések Magyarországon a lakosság felét érintik
A szív- és érrendszeri megbetegedések Magyarországon a lakosság felét érintik

A 3,6 milliárd forintos, három-négyéves program keretében kutatási hálózatot, infrastruktúrát is létrehoznak, de a szívtranszplantáció optimálisabb kezelési lehetőségeit is kutatják. A munka eredményeképpen várhatóan kikerül majd a piacra valamilyen új technológia: például új szívkatéter, új vizsgálómódszer vagy új gyógyszer. Olyan új technológia, amely például csökkenti a heveny szívizominfarktus következtében fellépő izomkárosodást vagy visszafejleszti az elégtelen szívizmot - mondta Merkely Béla.


További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső