Béremelés állíthatja meg az orvoselvándorlást

A Magyar Kórházszövetség üdvözli, hogy ismét nőni kezdtek az egészségügyre fordított közkiadások, ugyanakkor fontosnak tartja jelezni, hogy a béremelések területén további - hasonló nagyságú - lépések szükségesek a biztonságos betegellátáshoz, az elvándorlási folyamat megfordításához.

A szervezet péntekig tartó kongresszusának első, szerdai napján juttatott el közleményt az MTI-hez. Ebben hangsúlyozták: a legújabb közvélemény-kutatási adatokból az derül ki, hogy a lakosság elsődleges jelentőséget tulajdonít az egészségügy helyzetének. Ennek megfelelően üdvözlik a kiadások növelését, és szintén támogatandónak tartják, hogy a többletforrások elsőként a legkritikusabb területre, a humánerőforrás válságának megoldására összpontosulnak. Ugyanakkor belátható céldátumot rögzítenének arra, hogy az egészségügyben dolgozók bére nominálisan is megközelítse az uniós átlagot.


A szövetség "életmentőnek" tartja a tavaly év végi adósságrendezést, azonban ismételten felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a kórházi dologi kiadások fedezetének hasonló mértékű, előre tervezett emelése a jelenleginél hatékonyabban szolgálná az intézmények kiegyensúlyozott gazdálkodását.

Örömmel látták, hogy sikeresen zárultak a 2007-2014 közötti uniós ciklus egészségügyi beruházásai, így több mint 500 milliárd forintnyi forrás került az ágazatba. Ezen a területen a következő időszakban a "lépéshátrányba került" fővárosi egészségügyi ellátás fejlesztésének kell abszolút elsőbbséget kapnia - vélekedtek, hozzátéve: ugyanakkor támogatják a vidéken megkezdett és be nem fejezett beruházások megvalósítását. Hangsúlyozták, hogy már most fel kell készülni az infrastruktúra átadás utáni működtetésére, és gondoskodni szükséges a néhány év múlva esedékessé váló karbantartásról vagy akár pótlásról.

A kórházszövetség szerint üdvözlendő az egészségügyi kiadások növekedése
A kórházszövetség szerint üdvözlendő az egészségügyi kiadások növekedése

A kórházszövetség fontosnak tartja, hogy továbbra is szakmai és gazdasági szempontból egyaránt erős és felelős, önálló menedzsmentek dolgozzanak a kórházak élén. Ragaszkodnak a tagkórházak gazdasági önállóságához, ezért nem értettek egyet a kancelláriarendszer bevezetésével és a pénzügyi alkalmazottak központi állományba helyezésével. Igazságtalannak tartják a gyakorlatot, amely az intézmények ellenőrzésekor fellelt rendszerszintű problémákat "kizárólag az érintett intézményi menedzsmentek nyakába kívánja varrni", holott e gondok kialakulása és kezelése ennél sokkal szélesebb felelősségi kört érint.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint a 2018-as választásokig mindenképpen várat még magára a kórházi kancellári rendszer bevezetése. Részletek itt.

A tavalyi sikerek megmutatták, hogy eredményeket ott lehet elérni, ahol szakmai, társadalmi és politikai konszenzus jön létre. Azokban a kísérletekben, amelyekben az ágazat szereplői konfrontálódtak egymással, kudarcot vallottak - írták a közleményben.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső