Bércsökkenéstől félnek a mentődolgozók

HáziPatika

Fizetéscsökkenéstől tartanak a mentőszolgálati dolgozók, miután már nem lesznek közalkalmazottak. Egy mentős szerint több kollégájának is elmondták, mennyivel lesz kevesebb a bérük. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál szerint viszont nem kaphattak ilyen munkáltatói választ a dolgozók.

Az ATV híradójának nyilatkozott az a vidéken dolgozó, névtelenséget kérő mentős, aki attól tart, hogy minimum 20 ezer forinttal csökken a fizetése márciustól, amikor már nem lesz közalkalmazott - írja az atv.hu. A mentős úgy vélekedik, nincs egyedül azzal a feltételezéssel, hogy az állam vissza akarja venni az őszi béremelés összegét. Az érintettek egy zárt körű Facebook-csoportban beszélnek a részletekről. "Többen felhívták a HR-osztályt, van megadva telefonszám, HR-ügyintéző, és ő néhány kollégának már elmondta, hogy mennyivel fog visszaesni durván a bére. (...) Van, akinek 40 ezerrel, valakinek 20 ezerrel, valakinek 25 ezer forinttal" - mesélte a mentős.

Fizetéscsökkenéstől tartanak a mentőszolgálati dolgozók, miután már nem lesznek közalkalmazottak.

Fizetéscsökkenéstől tartanak a mentőszolgálati dolgozók, miután már nem lesznek közalkalmazottak.
Fotó: OMSZ

Az ATV az üggyel kapcsolatban megkereste Győrfi Pált, aki szerint a dolgozók nem kaphattak ilyen munkáltatói választ. Mint írták, a szolgálati jogviszonyhoz kapcsolódó részletszabályok kialakítása folyamatban van, de alapvetés, hogy jogviszonyváltásból származó bércsökkenés senkinél se történjen.

Sok a bizonytalanság

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnökének, Illés Istvánnak az az álláspontja, hogy sok a bizonytalanság. A dolgozóknak most kell benyújtaniuk az igazolásokat az eddigi munkaviszonyaikról. "Itt az értelmezéssel és az információ hiányával van a probléma, tehát ugye ez a törvény megfogalmaz jó pár dolgot, ami a fizetési fokozatokhoz kapcsolódik, tehát hogy milyen munkaviszonyok számíthatók be, és ennek a megítélése, értelmezése nem egységes" - magyarázta Illés István.


"A lélegeztetőgépről kevés az esély élve lejönni"

Mentőápoló szerzőnk az egyik legnehezebb (vagy a legdurvább, ha úgy tetszik) esetéről mesél, amivel 2020-ban találkozott. Cikkét ide kattintva olvashatja.

A képzettség alapján is új besorolás készül, más juttatásokról pedig még nincs döntés. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke erre reagálva azt mondta, maga a jogszabály felhatalmazást adott az országos kórházi főigazgatónak arra, hogy a béren kívüli juttatások, támogatások körét szabályozza. Mivel azonban a szabályozás mind a mai napig nem történt meg, ez komoly bizonytalanságot okoz a munkavállalóknak - mutatott rá Soós.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső