Az új orvosgeneráció már elutasítja a hálapénzt

A családorvos jelöltek egyre nagyobb hányada utasítja el a hálapénz minden formáját. Szerintük a megfelelő fizetések mellett büntethetővé kellene tenni.

Három éven belül kétszer is szondázta a hálapénz megítélését gyakorló és leendő családorvosok között a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézete, illetve Családorvosi Tanszéke. Győrffy Zsuzsa és Torzsa Péter vezetésével 2014-ben és 2015-ben 363 családorvost és 180 családorvos-rezidenst, tavaly pedig újabb 152 leendő háziorvost kérdeztek meg - írja a Magyar Idők.

Dr. Kunetz Zsombor korábbi mentős, baleseti sebész szerint megfelelő energiabefektetéssel megszabadulhat a magyar társadalom a hálapénz rendszerétől. A hogyanról alább írtunk bővebben!

Betegnek megalázó, és orvosok elvándorlását is elősegíti

Az első vizsgálat eredményei szerint a leendő családorvosok 38 százaléka mondott nemet a hálapénz minden formájára. A lap szerint mostanra még erőteljesebbé vált a tiltakozás, immár 50 százalékra emelkedett a paraszolvencia-ellenesek aránya. Ezzel szemben a gyakorló háziorvosok körében 19,7 százalékos volt a hálapénz elutasítottsága. Egyértelműen nagyobb arányban utasítja tehát el a hálapénzt az utánpótlást biztosító új orvosgeneráció. 

Az új orvosgeneráció egyre nagyobb arányban utasítaná el a hálapénzt
Az új orvosgeneráció egyre nagyobb arányban utasítaná el a hálapénzt

Különbség közöttük továbbá, hogy akik a háziorvos-rezidensek közül még hajlandóak együtt élni a hálapénzzel, kisebb összeget tartanak elfogadhatónak (végzett munkától függően maximum ötezer forintot), illetve nagyobb arányban mondják, hogy a befolyt jövedelmet praxisfejlesztésre fordítanák, mint idősebb kollégáik. Az összeg elfogadásakor a beteg vélt anyagi helyzetét is figyelembe vennék a legtöbben.


A családorvos-rezidensek szerint a hálapénzrendszer hosszú távon fenntarthatatlan, és megfelelő bérek esetén szigorúan büntethetővé kellene tenni - ezt 70 százalékuk gondolja így. De még nagyobb, 80 százalékos az egyetértés a kijelentéssel, hogy a hálapénz korrupcióforrás, amely minden második válaszadó szerint gátolja az erőforrások hatékony felhasználását, megalázó a betegek számára, és hozzájárul a hazai orvosok külföldre vándorlásához.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső