+10° - +24°
Nincs front

Az orvosi műhibák ennyi embert érintenek

Évente legalább 138 millió beteget ér károsodás orvosi műhiba miatt világszerte. Az érintettek közül 2,6 millióan meg is halnak - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Miért hallgatunk az orvosi műhibákról? Olvassa el korábbi cikkünket!

A leggyakrabban félrediagnosztizálás, nem megfelelő gyógyszer vagy kezelés előírása, valamint a gyógyszerek célszerűtlen alkalmazása okoz problémát az érintett betegeknél - ismertette Neelam Dhingra Kumar, a páciensek biztonságát oltalmazó fő koordinátor.

orvosi műhiba, műtét, műtéti beavatkozás, orvosok, sebészet, kórház, betegellátás, betegbiztonság
A téves diagnózis és a rossz kezelési mód nagy problémákat okozhat. Fotó: iStock

Ezért hibáznak az orvosok

A hibák általában azért következnek be, mert az egészségügyi rendszerek nincsenek megfelelően felkészítve a tévedések megelőzésére, valamint a hibákból való tanulásra is kevés a lehetőség - véli a szakértő. Az orvosi műhibák elleni küzdést azonban nagyban megnehezíti, hogy sok egészségügyi intézményben elhallgatják ezeket a problémákat.

Fontos kiemelni, hogy az adatokat az alacsonyan vagy közepesen fejlett országokból gyűjtötték össze. A fejlett országok beleszámolásával azonban a globális adat ennél nagyobb számokat mutatna.


A világszervezet a figyelem felkeltése érdekében mostantól minden év szeptember 17-én megtartja a páciensek biztonságának világnapját.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső