+10° - +25°
Nincs front

Az orvosi műhibák ennyi embert érintenek

Évente legalább 138 millió beteget ér károsodás orvosi műhiba miatt világszerte. Az érintettek közül 2,6 millióan meg is halnak - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Miért hallgatunk az orvosi műhibákról? Olvassa el korábbi cikkünket!

A leggyakrabban félrediagnosztizálás, nem megfelelő gyógyszer vagy kezelés előírása, valamint a gyógyszerek célszerűtlen alkalmazása okoz problémát az érintett betegeknél - ismertette Neelam Dhingra Kumar, a páciensek biztonságát oltalmazó fő koordinátor.

orvosi műhiba, műtét, műtéti beavatkozás, orvosok, sebészet, kórház, betegellátás, betegbiztonság
A téves diagnózis és a rossz kezelési mód nagy problémákat okozhat. Fotó: iStock

Ezért hibáznak az orvosok

A hibák általában azért következnek be, mert az egészségügyi rendszerek nincsenek megfelelően felkészítve a tévedések megelőzésére, valamint a hibákból való tanulásra is kevés a lehetőség - véli a szakértő. Az orvosi műhibák elleni küzdést azonban nagyban megnehezíti, hogy sok egészségügyi intézményben elhallgatják ezeket a problémákat.

Fontos kiemelni, hogy az adatokat az alacsonyan vagy közepesen fejlett országokból gyűjtötték össze. A fejlett országok beleszámolásával azonban a globális adat ennél nagyobb számokat mutatna.


A világszervezet a figyelem felkeltése érdekében mostantól minden év szeptember 17-én megtartja a páciensek biztonságának világnapját.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső