Az orvoshiány ennyire súlyos probléma

Egyre nagyobb a munkaerőhiány a német egészségügyi rendszerben. A friss adatok szerint a kórházak túlnyomó többségénél nemcsak orvosokból, hanem ápolókból sincs elég.

Egy mostanában készült felmérés szerint, a németországi kórházak 51 százaléka ugyan nyereséggel zárta 2018-at, további 9 százalék pedig nullszaldós, attól még a munkaerő-utánpótlás továbbra is általános gond.

kórház, kórházi ügyek, egészségügyi ellátás, kórházi ellátás, munkaerőhiány, orvoshiány, ápolóhiány
Több ezer orvosi és ápolói állás betöltetlen. Fotó: iStock

17 ezer ápoló és 3 ezer orvos hiányzik

Megbénulhat a kórházi ellátás itthon - részletek itt!

A probléma súlyosságát jól szemlélteti például az, hogy az intézmények 78,8 százalékában nincs elég ápoló, és országszerte 17 ezer ápolói állásra keresnek jelentkezőt. A legsúlyosabb helyzet a legnagyobb, 600-nál több ágyat üzemeltető kórházakban alakult ki. Ezeknek az intézményeknek ugyanis a 95,2 százaléka ápolóhiánnyal küzd.

A kórházak 75,8 százalékát ráadásul orvoshiány is sújtja, és országszerte mintegy 3300 teljes munkaidős orvosi állás betöltetlen. A munkaerőhiány miatt minden harmadik intézményben szűkíteni kellett az ellátást.

A 2017-es adatok szerint Németországban 1942 kórház működik, a legnagyobb csoport - 700-nál is több intézménnyel - a magánkórházaké. A létesítmények együttvéve 497 ezer ágyat működtetnek. A teljes munkaidőben dolgozó kórházi orvosok száma 160 ezer körüli, az ápolók pedig mintegy 330 ezren vannak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső