"Az orvos csak statiszta"

HáziPatika

"Érzésem szerint ma az orvosnak csak statiszta funkciója van, a fehér köpeny csak hitelesítő eszköz az egészségkereskedelmi folyamatban" - nyilatkozta Dr. Bánsághi Zoltán, a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

Dr. Bánsághi Zoltán a portfolio.hu-nak adott interjújában a többi között a személyre szabott terápiákról, az orvoslás jövőjéről és a magánegészségügy magyarországi helyzetéről beszélt.

"Ma az orvosnak csak statiszta funkciója van"
"Ma az orvosnak csak statiszta funkciója van" (Fotó: 123rf)

A személyre szabott orvoslással kapcsolatban Bánsághi elmondta,   medicinális ellátás nagyjából az 1940-es évekig személyes és személyre szabott volt. Mint mondja, talán a második világháború után alakult ki az egészségipar, mikor is az egészségügyi szolgáltatásokból és a mögötte álló iparból egy hatalmas, a hadiiparnál is nagyobb iparág lett. "A viccesen keserű, hogy ez az igény, vagyis hogy térjünk vissza az egészségügyi ellátás sok ezer éves személytől-személyig gyakorlatára, most egy soha nem látott, újszerű, frissen felfedezett termékként kerül a piacra" - tette hozzá.

"Még nem mondtam egyetlen betegnek sem, hogy itt a vég" - korábbi cikkünkért kattintson!

Mindehhez kapcsolódva a szakember arra is rávilágított, hogy nem csak az orvoslás alakult át az évtizedek során, hanem maga az orvos is. "Technológiailag fejlődik a medicina, de valami meg pusztul benne. Részben ez is magyarázhatja, hogy a gyógyászatban ma mindenki elégedetlen, mindenki csalódott, mindenkinek hiányérzete van: annak is, aki igénybe veszi, annak is, aki nyújtja" - magyarázta, majd hozzátete: a gyógyulásra vágyó embereknek továbbra is az kell, hogy valakinek hihessenek, hogy valakire rábízhassák magukat.


Bánsághi tehát úgy gondolja, hogy ma sem, mint régen sem a mindent tudó orvost keresik a betegek, hanem a hiteles embert. Az emberek ugyanis - véleménye szerint - nem azt akarják elhinni, hogy minden bajból meg lehet szabadulni, hanem azt szeretnék, legyen mellettük egy orvos, aki elkíséri őket az úton - a gyógyulás, vagy a nem gyógyulás útján. 

A teljes interjút itt olvashatja el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső