Az egészségügyből ennyi pénz hiányzik

300 milliárd forintos "gyorssegélyre" lenne szüksége az egészségügynek, amely fedezné a munkavállalók bérének emelését és a szükséges beruházásokat - véli Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára.

Nem elég a kórtermeket kifesteni, mert ezzel nem lehet az ágazat problémáit megoldani - emelte ki az ellenzéki politikus. Úgy véli, az egyik legnagyobb gond az, hogy országon belül is jelentős különbségek vannak az ellátók között.

egészségügy, egészségügyi fejlesztés, magyar egészségügy, fejlesztési források,
300 milliárd forint hiányzik az egészségügyből. Fotó: iStock

Mint mondta, újpesti alpolgármesterként is azt látja, hogy elhanyagolt ez a terület, komoly fejlesztési forrásokra lenne szükség. A kormány és a főváros között zajló, egészségügyi forrásbevonásról szóló egyeztetésekről azonban pozitívan nyilatkozott, és reményét fejezte ki, hogy bővíteni lehet majd az egészségügyi ellátást.

Az egészségügyre ennyit kellene költeni

Nemcsak béremelést akarnak az orvosok - a részletekért kattintson ide!

Ahogy már korábban megírtuk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ országainak a bruttó hazai termék (GDP) legalább 1 százalékát kellene költeniük az alapvető egészségügyi ellátásra. Csak így közelíthetnek azokhoz a célokhoz, amelyekről a tagországok 2015-ben állapodtak meg. A szervezet figyelmeztetett, hogy a világ országainak a korábban kitűzött határidőig - tehát 2030-ig - meg kell kétszerezniük az egészségügyi alapellátás megteremtésre tett erőfeszítéseket, különben akkorra mintegy 5 milliárd ember marad ki ebből a szolgáltatásból.


A jelentés becslései szerint mintegy 200 milliárd amerikai dollárt kell fordítani évente az alapvető egészségügyi ellátás fejlesztésére az alacsony és közepes jövedelműek rétegében, amivel 60 millió ember életét lehetne megmenteni. A fejlesztéseknek köszönhetően 2030-ig mintegy 3,7 évvel nőhetne a várható élettartam is.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső