Az egészségügyből ennyi dolgozó hiányzik

HáziPatika

Több tízezer szakdolgozó hiányzik az egészségügyi ellátórendszerből, novemberig több mint 1700 álláshirdetésben kerestek idén ápolókat.

Az ápolók létszámhelyzetéről készített felmérést a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). Az eredmények szerint idén több mint 1700 álláshirdetésben kerestek ápolókat az egészségügyi intézmények, a rendszerből a fiatalok hiányoznak a leginkább, ami miatt a nyugdíjba vonuló ápolók helyére nagyon nehéz új szakdolgozót találni - írja a Weborvos.

Magyar egészségügy: ápolónő mesélt a valóságról

Nagyon nehéz helyzetben van a magyar egészségügy, és azok tartják életben, akik a mai napig maradnak és dolgoznak benne - mondta egy magyar ápoló, aki a szakma szépségeiről és kihívásairól is beszélt. Kattintson a részletekért!

A szakápolók 80 százalékát Budapesten keresik

A Magyarországon tapasztalt létszámhiányt a kamara a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaival is összehasonlította. Az eredmények szerint az 1000 lakosra jutó orvos és szakdolgozó arányunk elmarad az OECD átlagától. Nem is annyira az orvosok, mint a szakdolgozók hiányoznak a rendszerből: az átlag eléréséhez legalább 24-26 ezer plusz ápolóra lenne szükség. 

A tanulmány szerint a műtős szakasszisztenseknél és az aneszteziológiai szakápolóknál okozza a legnagyobb gondot a létszámhiány, az előbbinél például az utóbbi néhány évben megfeleződött a létszám. A szülésznők helyzete azonban némiképp javult, itt ugyanis egy fiatalabb generáció is belépett a rendszerbe, ami biztosítja majd az utánpótlást. Jól mutatja a hiányt, hogy egyre több egészségügyi intézmény keres szakdolgozókat, csak idén novemberig 1720 álláshirdetés jelent meg. Az októberi adatok alapján a szakápolók, ápolók több mint 80 százalékát Budapesten keresik.

Legalább 24-26 ezer ápoló hiányzik az ellátórendszerből
Legalább 24-26 ezer ápoló hiányzik az ellátórendszerből

A problémát rövid távon túlórákkal, külsős szakdolgozók és bérnővérek bevonásával próbálják orvosolni. A létszámhiány enyhítésére az intézmények számos más módszert is próbálnak bevetni, így kiemelt bért adnak, ösztöndíj programokat indítanak, képzési támogatást nyújtanak. Az ápolási vezetők szerint azonban a létszámhiány  a következő években tovább nő majd, mivel sok munkatársuk vonul nyugdíjba a következő 3-5 évben.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső