Az egészségügyből ennyi dolgozó hiányzik

HáziPatika

Több tízezer szakdolgozó hiányzik az egészségügyi ellátórendszerből, novemberig több mint 1700 álláshirdetésben kerestek idén ápolókat.

Az ápolók létszámhelyzetéről készített felmérést a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). Az eredmények szerint idén több mint 1700 álláshirdetésben kerestek ápolókat az egészségügyi intézmények, a rendszerből a fiatalok hiányoznak a leginkább, ami miatt a nyugdíjba vonuló ápolók helyére nagyon nehéz új szakdolgozót találni - írja a Weborvos.

Magyar egészségügy: ápolónő mesélt a valóságról

Nagyon nehéz helyzetben van a magyar egészségügy, és azok tartják életben, akik a mai napig maradnak és dolgoznak benne - mondta egy magyar ápoló, aki a szakma szépségeiről és kihívásairól is beszélt. Kattintson a részletekért!

A szakápolók 80 százalékát Budapesten keresik

A Magyarországon tapasztalt létszámhiányt a kamara a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaival is összehasonlította. Az eredmények szerint az 1000 lakosra jutó orvos és szakdolgozó arányunk elmarad az OECD átlagától. Nem is annyira az orvosok, mint a szakdolgozók hiányoznak a rendszerből: az átlag eléréséhez legalább 24-26 ezer plusz ápolóra lenne szükség. 

A tanulmány szerint a műtős szakasszisztenseknél és az aneszteziológiai szakápolóknál okozza a legnagyobb gondot a létszámhiány, az előbbinél például az utóbbi néhány évben megfeleződött a létszám. A szülésznők helyzete azonban némiképp javult, itt ugyanis egy fiatalabb generáció is belépett a rendszerbe, ami biztosítja majd az utánpótlást. Jól mutatja a hiányt, hogy egyre több egészségügyi intézmény keres szakdolgozókat, csak idén novemberig 1720 álláshirdetés jelent meg. Az októberi adatok alapján a szakápolók, ápolók több mint 80 százalékát Budapesten keresik.

Legalább 24-26 ezer ápoló hiányzik az ellátórendszerből
Legalább 24-26 ezer ápoló hiányzik az ellátórendszerből

A problémát rövid távon túlórákkal, külsős szakdolgozók és bérnővérek bevonásával próbálják orvosolni. A létszámhiány enyhítésére az intézmények számos más módszert is próbálnak bevetni, így kiemelt bért adnak, ösztöndíj programokat indítanak, képzési támogatást nyújtanak. Az ápolási vezetők szerint azonban a létszámhiány  a következő években tovább nő majd, mivel sok munkatársuk vonul nyugdíjba a következő 3-5 évben.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső