Áprilistól egyszerűsödnek a várólisták

HáziPatika

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) áprilistól élesíti az új várólista-szabályokat.

Külön váró- és előjegyzési lista

A tárca reményei szerint az április elsejétől bevezetendő intézkedéscsomag tisztább helyzetet teremt, a betegeket az intézményeknek a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk, és a folyamatot egy szoftver fogja ellenőrizni - írja a Népszava. Ezek alapján különbséget tennének a váró- és az előjegyzési lista között: akiket saját kérésükre nem a lehető legközelebbi időpontban operálnának, ez utóbbira kerülnének, akárcsak azok, akik nincsenek éppen műthető állapotban. Ha az orvos a legkorábbi szabad hely helyett későbbre írná be a beteget, a rendszer hibajelzést küld, és nem engedélyezi felvenni a programba. Ha pedig egy beteget előbbre vesznek a tervezett műtéti időpontnál, a biztosító addig nem fizeti ki az ellátását, amíg ennek okát nem tisztázzák.

Áprilistól egyszerűsödnek a várólisták
Különbséget tesznek majd a váró- és az előjegyzési lista között. Fotó: 123rf

Így lehet majd halasztani

Ha a páciensnek nem alkalmas a felajánlott műtéti időpont, emiatt pedig azt későbbre halasztaná, arról írásban kell majd nyilatkoznia - ilyen esetben a beteget az orvosnak előjegyzési listára kell átvezetnie. Hét napon belül újabb időpontot kell kapnia azoknak a betegeknek, akik nem jelennek meg a műtéten, ha pedig a beavatkozás azért nem történik meg, mert a páciens nincs műthető állapotban, nem kell szankciótól tartani, de az orvosnak ezt írásban meg kell indokolnia, és amint lehet, a műtétet el kell végeznie. Ha az előre sorolás, illetve a megjelölt időpontban el nem végzett beavatkozás nincs megfelelően megindokolva, a biztosító nem fizeti ki az ellátást, a szolgáltatót pedig nagyjából 40 ezer forintra meg is büntetheti.


Naponta jön a hibalista

A lap szerint az egészségpénztár naponta küld a szolgáltatóknak hibalistát, akik ha a szükséges javításokat nem végzik el, a tizedik munkanapon büntetést kapnak. Ha ez a szabály már korábban is működik, a NEAK adatai alapján a várólisták negyedénél szabhattak volna ki pénzbírságot: erre alapozva reménykednek a várólisták jelentős tisztulásában. Az eddigi problémák főként azoknál a listáknál merültek fel, amelyek nagyon sok beteget érintenek: ilyenek a nőgyógyászati-, a mandula-, a szürkehályog-, a csípő- és a térdprotézis műtétekre várók listája.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső