Áprilistól egyszerűsödnek a várólisták

HáziPatika

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) áprilistól élesíti az új várólista-szabályokat.

Külön váró- és előjegyzési lista

A tárca reményei szerint az április elsejétől bevezetendő intézkedéscsomag tisztább helyzetet teremt, a betegeket az intézményeknek a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk, és a folyamatot egy szoftver fogja ellenőrizni - írja a Népszava. Ezek alapján különbséget tennének a váró- és az előjegyzési lista között: akiket saját kérésükre nem a lehető legközelebbi időpontban operálnának, ez utóbbira kerülnének, akárcsak azok, akik nincsenek éppen műthető állapotban. Ha az orvos a legkorábbi szabad hely helyett későbbre írná be a beteget, a rendszer hibajelzést küld, és nem engedélyezi felvenni a programba. Ha pedig egy beteget előbbre vesznek a tervezett műtéti időpontnál, a biztosító addig nem fizeti ki az ellátását, amíg ennek okát nem tisztázzák.

Áprilistól egyszerűsödnek a várólisták
Különbséget tesznek majd a váró- és az előjegyzési lista között. Fotó: 123rf

Így lehet majd halasztani

Ha a páciensnek nem alkalmas a felajánlott műtéti időpont, emiatt pedig azt későbbre halasztaná, arról írásban kell majd nyilatkoznia - ilyen esetben a beteget az orvosnak előjegyzési listára kell átvezetnie. Hét napon belül újabb időpontot kell kapnia azoknak a betegeknek, akik nem jelennek meg a műtéten, ha pedig a beavatkozás azért nem történik meg, mert a páciens nincs műthető állapotban, nem kell szankciótól tartani, de az orvosnak ezt írásban meg kell indokolnia, és amint lehet, a műtétet el kell végeznie. Ha az előre sorolás, illetve a megjelölt időpontban el nem végzett beavatkozás nincs megfelelően megindokolva, a biztosító nem fizeti ki az ellátást, a szolgáltatót pedig nagyjából 40 ezer forintra meg is büntetheti.


Naponta jön a hibalista

A lap szerint az egészségpénztár naponta küld a szolgáltatóknak hibalistát, akik ha a szükséges javításokat nem végzik el, a tizedik munkanapon büntetést kapnak. Ha ez a szabály már korábban is működik, a NEAK adatai alapján a várólisták negyedénél szabhattak volna ki pénzbírságot: erre alapozva reménykednek a várólisták jelentős tisztulásában. Az eddigi problémák főként azoknál a listáknál merültek fel, amelyek nagyon sok beteget érintenek: ilyenek a nőgyógyászati-, a mandula-, a szürkehályog-, a csípő- és a térdprotézis műtétekre várók listája.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső