Áprilistól egyszerűsödnek a várólisták

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) áprilistól élesíti az új várólista-szabályokat.

Külön váró- és előjegyzési lista

A tárca reményei szerint az április elsejétől bevezetendő intézkedéscsomag tisztább helyzetet teremt, a betegeket az intézményeknek a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk, és a folyamatot egy szoftver fogja ellenőrizni - írja a Népszava . Ezek alapján különbséget tennének a váró- és az előjegyzési lista között: akiket saját kérésükre nem a lehető legközelebbi időpontban operálnának, ez utóbbira kerülnének, akárcsak azok, akik nincsenek éppen műthető állapotban . Ha az orvos a legkorábbi szabad hely helyett későbbre írná be a beteget, a rendszer hibajelzést küld, és nem engedélyezi felvenni a programba. Ha pedig egy beteget előbbre vesznek a tervezett műtéti időpontnál, a biztosító addig nem fizeti ki az ellátását, amíg ennek okát nem tisztázzák.

Áprilistól egyszerűsödnek a várólisták
Különbséget tesznek majd a váró- és az előjegyzési lista között. Fotó: 123rf

Így lehet majd halasztani

Ha a páciensnek nem alkalmas a felajánlott műtéti időpont, emiatt pedig azt későbbre halasztaná, arról írásban kell majd nyilatkoznia - ilyen esetben a beteget az orvosnak előjegyzési listára kell átvezetnie. Hét napon belül újabb időpontot kell kapnia azoknak a betegeknek, akik nem jelennek meg a műtéten, ha pedig a beavatkozás azért nem történik meg, mert a páciens nincs műthető állapotban, nem kell szankciótól tartani, de az orvosnak ezt írásban meg kell indokolnia, és amint lehet, a műtétet el kell végeznie. Ha az előre sorolás, illetve a megjelölt időpontban el nem végzett beavatkozás nincs megfelelően megindokolva, a biztosító nem fizeti ki az ellátást, a szolgáltatót pedig nagyjából 40 ezer forintra meg is büntetheti.

Naponta jön a hibalista

A lap szerint az egészségpénztár naponta küld a szolgáltatóknak hibalistát, akik ha a szükséges javításokat nem végzik el, a tizedik munkanapon büntetést kapnak. Ha ez a szabály már korábban is működik, a NEAK adatai alapján a várólisták negyedénél szabhattak volna ki pénzbírságot: erre alapozva reménykednek a várólisták jelentős tisztulásában. Az eddigi problémák főként azoknál a listáknál merültek fel, amelyek nagyon sok beteget érintenek: ilyenek a nőgyógyászati-, a mandula-, a szürkehályog -, a csípő - és a térdprotézis műtétekre várók listája.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra