Ápolónő: "van, amikor azt érezzük, elég volt"

HáziPatika

Őszinte és szívbemarkoló írás egy ápolónőtől az egészségügyben dolgozók embert próbáló, mégis felemelő hivatásáról.

"Nem titok, hogy akadnak pillanatok, amikor azt érezzük mi, ápolónők: Elég volt! Inkább leszek bármi, mint egyetlen napot is tovább csináljam. Önmagam védelmében" - osztja meg az Ápolónő blog szerzője érzéseit, amelyek az egészségügyben dolgozó minden embernek ismerősek lehetnek.

"Nem szeretünk bele a betegekbe"

Az ápolónő és a beteg között meddig maradhat meg szakmai kereteken belül a bensőséges kapcsolat? Létezik a Nightingale-szindróma, az ápolónő valóban beleszerethet a páciensbe? Ápolónővel és szakértővel beszélgettünk - kattintson!

"Egyszer már elmentem, mégis itt vagyok"

Mint írta, az ápolókat ért mindennapos inzultusok, a megbecsülés hiánya, az állandó kritikák és a megterhelő munka mellett nagyon nehéz elhivatottsággal, mosolyogva felvenni minden nap a munkát. A betegek fájdalma és nehézsége a mindennapjaik részét képezi. "De nem állhatok meg, mert emberi életek vannak a kezemben" - írja az ápolónő.

Nehéz, de nemes munka az ápolóké. Fotó: iStock
"Kinyitottam a szekrényt és megláttam a nővérruháim, elérzékenyültem". Fotó: iStock

Mindig van azonban egy olyan pillanat, ami átlendítheti a dolgozókat a mélyponton, és lendületet ad a megterhelő mindennapokhoz. Sok esetben a kávészünetek alatt merítenek erőt egymásból, az egyik ápolónő például arról mesélt, hogyan talált vissza a hivatásához. "Én már egyszer elmentem. Azt éreztem: képtelen vagyok tovább csinálni. De mint látjátok, itt vagyok!" - mondta nevetve. "Próbálkoztam, évekig, de nem találtam a helyem. Ha hiszitek, ha nem, ahányszor kinyitottam a szekrényt és megláttam a nővérruháim, elérzékenyültem. Hiányzott. Hiányoztatok ti és hiányoztak a betegek. Hiányoztak azok az érzések, történések, amit csak mi élhetünk át a mindennapokban. Hiába, ez vagyok én: nővér!" - idézi munkatársa szavait.


Beszélgetésüket egy mosolygós, járókerettel közlekedő idős hölgy szakította félbe, aki a kopott köntösének zsebéből egy csokoládét vett elő. "De jó, hogy erre jártak! Egyék meg ezt a csokit! Boldogsághormon maguknak, hogy holnap is mosolyogni tudjanak!" - mondta. Az ilyen pillanatok azok, amik után csak azt érezhetik: itt a helyük. 

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső