Ápolónő: "Nem tudjuk, meddig tart"

HáziPatika

Történelmi címlappal jelenik meg a Nők Lapja. Az újság legújabb lapszámán nem egy világsztár vagy egy hazai híresség szerepel, hanem Nagy Zsuzsanna ápoló mosolyog az olvasókra. Történetén keresztül az egészségügyi dolgozók kemény mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást.

Fotók: így néz ki a Szent László intenzív osztálya

Először pillanthatunk be a koronavírussal fertőzött COVID-19-betegeket ápoló Szent László Kórház mindennapjaiba egy rendkívüli fotósorozaton keresztül. Részletek itt.

Bár a koronavírus-járvány számtalan negatív változást hozott a mindennapokban, szerencsére van jó oldala is a pandémiának. Nőtt például az orvosok, ápolók megbecsülése. Szinte mindenki tisztelettel beszél róluk, dicsérik kitartásukat, helytállásukat, kivételes bátorságukat. Nagy Zsuzsanna szerint valóban tapintható a változás: ő is rengeteg elismerő szót kap, ha a boltban vagy egy közlekedési eszközön kiderül, hogy egészségügyi dolgozó. Úgy gondolja, a gonosz vírus furcsa jótette, hogy más megvilágításba helyezte a munkájukat, ezért veri fel a karanténvárosok csendjét az értük szóló taps és dal - fogalmazott az ápoló a Nők Lapjának adott interjúban.

Mint mondta, jelenleg a bizonytalanság a legnehezebb. "Nem tudjuk, meddig tart, nincsenek rutinok, tíz beteg jól reagál valamire, kettő pedig nem. Küzdünk minden betegért, de közben az ismeretlennel harcolunk, mert még nincs arca az ellenségnek. Magunkra is nagyon kell vigyáznunk, hogy holnap megint dolgozhassunk" - nyilatkozta a lapnak.

Nagy Zsuzsanna ápoló a legújabb Nők Lapja címoldalán.
Nagy Zsuzsanna ápoló a legújabb Nők Lapja címoldalán.

Fogorvosnak készült, ápolónő lett

Nagy Zsuzsannának tinédzserként egyébként még nem az volt a terve, hogy ápolónő lesz. A gimnázium kezdetén számviteli területen akart elhelyezkedni, később pedig fogorvosnak készült, de mivel nem vették fel az egyetemre, fogorvosi asszisztensnek tanult. A képzés elvégzése után el is helyezkedett a szakmában, de rájött, ez nem neki való. Az iskolának hála azonban egy budai kórházba került ápolói gyakorlatra, és ahogy fogalmaz, eldőlt a sorsa.  

Munkája természetesen nemcsak fizikailag strapás, de lelki terhekben is bővelkedik, ezek feldolgozását azonban nagyrészt maguk tanulják meg. Több olyan élménye is volt, ami nagy hatással volt rá, az egyikről bővebben is beszélt. "Feküdt a belosztályon egy művelt, csodálatos bácsi, akivel sokat beszélgettem hitről, életről, irodalomról, a családja is megszeretett. Korán meghaltak a nagyszüleim, a nagypapámat láttam benne. Amikor intenzívre került, gyakran látogattam, ilyenkor felélénkült, és mosolyogva mondogatta, hogy a beszélgetést odafönn folytatjuk. Aztán egy meleg nyári napon, a szabadság előtti utolsó műszakom idején meghalt. Iszonyatosan megviselt" - emlékezett vissza.


Történelmi jelentőségű lapszám

A Nők Lapja legújabb lapszáma történelmi jelentőségű, hiszen az utóbbi 20 év számos kedvelt híressége után most egy ápolónő került a címlapra. "Ahogy az egész ország, úgy a Nők Lapja szerkesztősége is hálás minden orvosnak, ápolónak, segítőnek, aki hősiesen helytáll a jelenlegi helyzetben. Ezzel a rendhagyó címlappal szeretnénk kifejezni elismerésünket az óriási erőfeszítésért, áldozatért és személyes kockázatvállalásért: humánus, odaadó munkájuk miatt a saját épségüket kockáztatva néznek farkasszemet a koronavírussal" - mondta Vékási Andrea, a Nők Lapja főszerkesztője, a Nők Lapja márka portfólióigazgatója.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső