Aki kórházba kerül, 8 napig ott marad

Közel nyolc napot tölt átlagosan a kórházban az, akinek fekvőbeteg-ellátásra van szüksége Magyarországon. A legrövidebb ápolási idő a szülészeti és fül-orr-gégészeti osztályokra jellemző, a krónikus betegeket azonban jóval tovább tartják az intézmény falai között.

Átlagosan 7,8 napig marad kórházban az, aki ma fekvőbeteg-ellátásra szorul Magyarországon - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, a 2015-ös adatokat feldolgozó egészségügyi statisztikai évkönyvéből.

Svéd kutatók kimutatták, hogy mi okozhatja a sürgősségi osztályok túlzsúfoltságát, és más, a betegek biztonságát veszélyeztető incidenseket. Az alábbi cikkünkből kiderül!

18 millió napot töltöttünk kórházban

Az érintettek köre pedig változatlanul igen széles: bár az összes, kórházban töltött ápolási nap mennyisége fokozatosan csökkent az elmúlt években, 2015-ben is meghaladta a 18,6 milliót. Ez pedig azt jelenti, hogy egy átlagos magyar - életkortól függetlenül - évente csaknem két napot kórházban tölt.

Átlagosan 7,8 napig marad kórházban az, aki ma fekvőbeteg-ellátásra szorul
Átlagosan 7,8 napig marad kórházban az, aki ma fekvőbeteg-ellátásra szorul

Az ápolási idő persze jelentősen eltér kezelési területenként is. A legrövidebb ápolási idő a szülészeti és fül-orr-gégészeti osztályokra jellemző, ahol általában 3-4 napot töltenek el a betegek. Jóval hosszabb viszont a kórházban töltött idő az ideg- és belgyógyászati osztályoknál - itt átlagosan 7-8 napot vesz igénybe az ápolás -, az átlagnál jóval hosszabb időt pedig a krónikus betegeket kezelő kórházi részlegek fordítanak egy ellátottra - derül ki az NN Biztosító közleményélből.

Kevesebb, mint öt napot töltöttek a sebészeti, illetve baleseti sebészeti osztályokon a betegek 2015-ben, persze a traumatológiai kezelésben részesülő sérült a kórházi kezelést követően még sokáig szorul otthoni ellátásra.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső