A várakozás miatt halnak meg betegek

HáziPatika

Két és fél hónapot várnak átlagosan a magyar rákbetegek a kezelésekre, holott daganatos megbetegedések esetében az idő főszerepet játszik.

A szakemberek szerint a hosszú várakozás az oka annak, hogy Magyarországon továbbra is nagyon magas a daganatos betegek halálozási aránya - hangzott el az ATV Híradójában.

A műsorban bemutatott Ritának három hónapot kellene várnia kezelése megkezdésére, holott a daganatos betegségeknél épp az idő számít leginkább. Esete azonban nem egyedi, a rákos betegek ma átlagosan két-két és fél hónapos várakozási időkkel szembesülnek.

Komáromi Zoltán egészségpolitikus az ATV kérdésére elmondta, hogy a hosszú várakozás oka a hatalmas a szakadék, amely a járóbeteg-ellátás és a kórházi, onkológiai ellátás között van. Diagnosztikai vizsgálatot jelenleg csak a szakorvosok kérhetnek, pedig a szakember szerint jobb lenne, ha ezt már a háziorvosok is megtehetnék. Ez sem egyszerű, mert kevés a felszerelés a lakosságszámhoz viszonyítva, de ott már legalább megvan a lehetőség, hogy elinduljon ez a vizsgálat. De amikor megvan a diagnózis, megint van egy törésvonal, amely viszont a terápiára vonatkozik, mert ott is nagyon szűkek a keresztmetszetek.


Pedig Magyarországon nagyon magas a daganatos betegek halálozási aránya, és ez a szakemberek szerint főleg a hosszú várakozási idő miatt van. 

A daganatos betegek gyógyulási esélyei komolyan romlanak, ha minden racionális érv dacára elutasítják a bevett terápiákat és helyettük csodaszerekre bízzák az életüket. Részletekért kattintson!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső