A szülésért ennyi hálapénzt kell fizetni

Tízből nyolc kismama fizet hálapénzt a szülésért, pedig erre az ellátásra ingyen is jogosult lenne - mutatta ki egy hazai kutatás.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a hálapénz kifejezetten elterjedt a szülészetben,
kevés kutatás irányult a kérdés mélyebb vizsgálatára. Ebben a témában jelent meg egy kvalitatív kutatás a Biztosítás és Kockázat legújabb számában, melynek eredményeit a Medical Online is összefoglalta. A kutatás során különböző internetes fórumokon fellelhető, szülésen átesett nők tapasztalatait gyűjtötték össze, véletlenszerűen kiválasztva 50 esetleírást.

Becslések szerint évente 70 milliárd forintnyi hálapénz vándorol az orvosok zsebébe, csakhogy ez a hatalmas összeg nemhogy javítana a betegek helyzetén, hanem továbbrombolja az ellátás minőségét. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

A vizsgált esetek több mint háromnegyedében fizettek hálapénzt a szülésért, átlagosan 52 ezer forintot. Sokan választottak fogadott orvost, ami minden esetben maga után vonta a hálapénzfizetést. Az orvosválasztás és a hálapénzadás főbb motivációja a biztonságérzet és a megfelelő ellátás iránti igény volt, valamint hogy a fogadott orvos jelen legyen a szülésnél. Az ellátással való elégedettség és a hálapénzfizetés között azonban nem fedezhető fel
egyértelmű kapcsolat - olvasható a lapban, ahol hangsúlyozták: további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy a hálapénz ellátás minőségére gyakorolt hatásait feltárják.

A kutatás szerint a kismamák háromnegyede fizet hálapénzt a szülésért
A kutatás szerint a kismamák háromnegyede fizet hálapénzt a szülésért

Bulgáriában feleannyi kismama fizet

A lap hangsúlyozza: a szülészet az egyik olyan szakterület, ahol a hálapénz kifejezetten elterjedt. Magyarországon a terhesgondozás és a szülés a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátás, ennek ellenére a TÁRKI kutatása szerint 2007-ben a megkérdezettek több mint fele (55 százaléka) szerint kivétel nélkül mindenki ad a szülészorvosnak hálapénzt. Erre némiképp magyarázatot adhat az a 2011-es felmérés, amely szerint a közép- és kelet-európai országokban a terhesgondozás, illetve a szülészet finanszírozási problémákkal küszködik. A forráshiány miatt a hálapénz is elterjedtebb ezekben a régiókban, ám eltérő arányban: míg a tanulmány szerint Bulgáriában az állapotos nők 30 százaléka fizet az orvosoknak, addig Magyarországon és Ukrajnában körülbelül kétszer annyi.


Akár 200 ezer forint is lehet egy szülés

A HáziPatika.com megkeresésére nyilatkozó védőnő szerint az általános havi vizitdíj tízszeresében szokták meghatározni egy szülés díját. Ez nagyjából 50-150 ezer forintig terjed attól függően, hogy ki az orvos, hol van a kórház, milyen felszereltségű, vagy hogy átlagban mennyit hagy ott a többi kismama.  Ha a legtöbb ajánlott vizsgálatot egy átlagáron dolgozó, hazai magánintézményben végzi el a kismama, akkor a szülésig 200 ezer forintot is kifizethet - számolt a védőnő.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső