A szülésért ennyi hálapénzt kell fizetni

Tízből nyolc kismama fizet hálapénzt a szülésért, pedig erre az ellátásra ingyen is jogosult lenne - mutatta ki egy hazai kutatás.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a hálapénz kifejezetten elterjedt a szülészetben,
kevés kutatás irányult a kérdés mélyebb vizsgálatára. Ebben a témában jelent meg egy kvalitatív kutatás a Biztosítás és Kockázat legújabb számában, melynek eredményeit a Medical Online is összefoglalta. A kutatás során különböző internetes fórumokon fellelhető, szülésen átesett nők tapasztalatait gyűjtötték össze, véletlenszerűen kiválasztva 50 esetleírást.

Becslések szerint évente 70 milliárd forintnyi hálapénz vándorol az orvosok zsebébe, csakhogy ez a hatalmas összeg nemhogy javítana a betegek helyzetén, hanem továbbrombolja az ellátás minőségét. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

A vizsgált esetek több mint háromnegyedében fizettek hálapénzt a szülésért, átlagosan 52 ezer forintot. Sokan választottak fogadott orvost, ami minden esetben maga után vonta a hálapénzfizetést. Az orvosválasztás és a hálapénzadás főbb motivációja a biztonságérzet és a megfelelő ellátás iránti igény volt, valamint hogy a fogadott orvos jelen legyen a szülésnél. Az ellátással való elégedettség és a hálapénzfizetés között azonban nem fedezhető fel
egyértelmű kapcsolat - olvasható a lapban, ahol hangsúlyozták: további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy a hálapénz ellátás minőségére gyakorolt hatásait feltárják.

A kutatás szerint a kismamák háromnegyede fizet hálapénzt a szülésért
A kutatás szerint a kismamák háromnegyede fizet hálapénzt a szülésért

Bulgáriában feleannyi kismama fizet

A lap hangsúlyozza: a szülészet az egyik olyan szakterület, ahol a hálapénz kifejezetten elterjedt. Magyarországon a terhesgondozás és a szülés a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátás, ennek ellenére a TÁRKI kutatása szerint 2007-ben a megkérdezettek több mint fele (55 százaléka) szerint kivétel nélkül mindenki ad a szülészorvosnak hálapénzt. Erre némiképp magyarázatot adhat az a 2011-es felmérés, amely szerint a közép- és kelet-európai országokban a terhesgondozás, illetve a szülészet finanszírozási problémákkal küszködik. A forráshiány miatt a hálapénz is elterjedtebb ezekben a régiókban, ám eltérő arányban: míg a tanulmány szerint Bulgáriában az állapotos nők 30 százaléka fizet az orvosoknak, addig Magyarországon és Ukrajnában körülbelül kétszer annyi.


Akár 200 ezer forint is lehet egy szülés

A HáziPatika.com megkeresésére nyilatkozó védőnő szerint az általános havi vizitdíj tízszeresében szokták meghatározni egy szülés díját. Ez nagyjából 50-150 ezer forintig terjed attól függően, hogy ki az orvos, hol van a kórház, milyen felszereltségű, vagy hogy átlagban mennyit hagy ott a többi kismama.  Ha a legtöbb ajánlott vizsgálatot egy átlagáron dolgozó, hazai magánintézményben végzi el a kismama, akkor a szülésig 200 ezer forintot is kifizethet - számolt a védőnő.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső