A kórházak adóssága így csökkenhet

Összesen 79,4 milliárd forintot kapnak a kórházak az egészségügyi fejlesztések megvalósítására és az adósságállomány csökkentésére - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője.

A finanszírozási csomagból 36,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi korszerűsítési célokra. Ez azt jelenti, hogy 15,7 milliárd forinttal növekszik a járóbeteg-ellátás finanszírozása, így azokat az ellátásokat is száz százalékban támogatják, amelyek eddig a teljesítményvolumen-korlát feletti részként nem, vagy csak részben voltak elszámolhatóak. A fekvőbeteg-ellátásra 17,7 milliárd forint jut, ami szintén az előbb említett korlát feletti ellátásokat fedezi majd. Ezek mellett további 3,15 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy a jelenleginél szélesebb körben legyen lehetőség a genetikai hibák kiküszöbölésére szolgáló gyógyszerek beszerzésére.

Segítséget kapnak az egészségügyi intézmények
Segítséget kapnak az egészségügyi intézmények

Rendezik az adósságok egy részét

80 milliárd is lehet a kórházak tartozása - részletek itt!

A fennmaradó 42,8 milliárd forintból a kórházak adósságállományát tudják rendezni. Ez az eddigiektől eltérő formában valósul majd meg: a kormány most nem átvállalja majd az intézmények adósságát, hanem arról központosítottan maga kíván tárgyalni, minden esetben meggyőződve a kiszámlázott szolgáltatások indokoltságáról. A Pénzügyminisztérium továbbá pénzügyi felügyelőt is kirendelt ahhoz a 13 egészségügyi intézményhez, amely a legrosszabb gazdasági helyzetben vannak.

A cél, hogy a jövőben ne alakulhassanak ki hasonló helyzetek a kórházakban - ehhez azonban szükség lehet a teljesítményvolumen-korlát jelenlegitől eltérő meghatározására és a gazdálkodási szabályok szigorúbb betartatására. "Lehet, hogy ez pluszforrásokat igényel, de nem szeretnék, ha évről évre a jelenlegihez hasonló helyzetek állnának elő" - magyarázta Gulyás Gergely.

A mostani kormányzati támogatás és a kórházi beszállítók által jelzett 70 milliárd forintos adósságállomány között csaknem 10 milliárd forintos a differencia, mivel a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátások számára biztosított finanszírozásemelés összesen 20 milliárd forint értékben a tartozások kiegyenlítését is lehetővé teszi - tette hozzá a miniszter.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: