+11° - +28°
Nincs front

A hazai kórházak felének van adóssága

Egy hónap alatt 3,4 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi intézmények adósságállománya: a január végi 19,4 milliárd forintot február 28-án 22,8 milliárd forint követte a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint.

A területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők. Részletek itt.

Mint azt a Világgazdaság csütörtökön megírta, 604 intézmény közül 299-nek volt kifizetetlen számlája, az egészségügyi intézmények körülbelül 4500 beszállítónak tartoznak. Az összesítés a kórházak mellett a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, az egészségügyi ágazati háttérintézmények, a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézmények adatait is tartalmazza.

Február végére megközelítette a 23 milliárd forintot a kórházak adósságállománya
Február végére megközelítette a 23 milliárd forintot a kórházak adósságállománya. Fotó: Getty Images

A MÁK adatai szerint például a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben a januári 864 millió forintról 1,1 milliárd forintra nőtt a kifizetetlen számlák összege, a Békés Megyei Központi Kórházban 344 millióról 643 millió forintra. Az Országos Kórházi Főigazgatóság tartozásállománya a januári 710 millióról 195 millió forintra csökkent.


Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára a lapnak elmondta: tagvállalataik beszámolói szerint a kórházak gyakorlatilag teljesen leálltak a fizetéssel, bár az év végi konszolidációkat követően, az év elején ez tulajdonképpen általánosnak mondható. Úgy vélte, a koronavírus-járvány miatt nehéz megmondani, hogy az idén valójában hogyan növekedhet az egészségügyi intézmények tartozása.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső