900 ezres bért követelnek az orvosok

HáziPatika

Elhalt ígéretek nyomában címmel rendkívüli nagygyűlést rendez szeptember 21-én a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A szervezet szerint az egészségügy rendbetétele kizárólag a döntéshozói akaraton múlik, a pénz meglenne rá.

"Orvosi béremelésről a leghatározottabb korábbi ígéretek ellenére jelenleg szó sincs, az orvosi jövőkép kiszámíthatatlan, tervezhetetlen. A paraszolvencia nemcsak igazságtalan és súlyosan torzító hatású, de tönkreteszi a szakorvosképzést, minőségi, betegbiztonsági kockázatot növelve. A jelentős szakemberhiányt pótolni igyekvő mintegy ötezerre tehető nyugdíjas korú nővér, orvos munkája nélkülözhetetlen, hátrányos jövedelmi megkülönböztetésük, közteher fizetési diszkriminációjuk, a velük szemben támasztott ismétlődő és értelmetlen, véget nem érő bürokratikus adminisztráció pedig tűrhetetlen" - olvasható a MOK szerda délután megjelent közleményében.

Változásokat sürget a Magyar Orvosi Kamara a hazai egészségügy rendszerében
Változásokat sürget a Magyar Orvosi Kamara a hazai egészségügy rendszerében. Fotó: iStock

"Aki menni akart, már külföldön dolgozik" - csökken az orvoselvándorlás üteme, de ez nem feltétlenül ad okot az örömre. Részletek itt.

A kamara szerint az ágazat helyzetének rendezéséhez mintegy 1000-1200 milliárd forintra lenne szükség. Ez Magyarországi aktuális gazdasági helyzete mellett biztosítható is lenne. "Ágazatunk rendbetétele kizárólag döntéshozói akaraton múlik, amint ezt kamaránk vezető testületei korábban leszögezték" - hangsúlyozta a MOK, hozzátéve, hogy a felmerülő problémákat számos alkalommal szóban és írásban jelezték az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miniszterelnökség vezetői felé. Mivel azonban az eddig minden igyekezet hasztalannak bizonyult, a kamara közvetlen találkozót szervez az orvosok, valamint a humán és a pénzügyi tárca, illetve a Miniszterelnökség vezetői között.

A nagygyűlést szeptember 21-én délelőtt tartják Budapesten. A rendezvényre már lehet regisztrálni, az érintett tárcák vezetőit pedig levélben hívták meg a tárgyalásra, mellékelve a legfontosabb kérdéseket.


A MOK alapvető követelései a kormányzat felé:

  • Egységesen kötelező kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül, 900 ezer forintos mértékben, melyre a képzettséget, gyakorlatot és előmenetelt tükröző bértábla épüljön, az értéktartás folytonos garanciájával!
  • Teljesülésével egyidejűleg szűnjön meg a paraszolvencia (hálapénz) rendszere!
  • Szüntessék meg a nyugdíjas munkavállalókat sújtó diszkriminációt, szabaddá téve, hogy a betegeket és fiatal, támogatásra szoruló kollégáikat szolgálhassák döntésük szerint.
  • Döntsék el, orvosokkal vagy orvosi judíciumokkal és képzettséggel nem rendelkezőkkel akarják-e honfitársainkat a jövőben gyógyíttatni, pusztán szűkmarkúság okán.
  • Szerezzenek érvényt és rendszeresen, szigorúan ellenőrizzék a szakmai minimumfeltételek meglétét az egészségügyi intézményekben, mindenekelőtt munkaerő, de tárgyi oldalról is!

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső