80 milliárd is lehet a kórházak tartozása

Az egészségügy strukturális problémái és alulfinanszírozottsága miatt a kórházak adóssága akár a 80 milliárd forintot is elérheti az év végéig. Az intézmények ezért minden évben legalább 2-3 hónapot létbizonytalanságban töltenek, hiszen az ellátási kötelezettségük miatt túllépik a költségvetési keretüket - olvasható a Magyar Kórházszövetség közleményében.

A kórházak adóssága október végén 64 milliárd, november végén pedig már 71 milliárd forint volt, és az év végéig további növekedés várható. A hiány ráadásul minden évben újratermelődik.
kórház, kórházi ügyek, kórházi problémák, kórházi adósság, költségvetés, hiány, tartozás, kórházi ellátás
Év végén sok kórház nem tudja kifizetni sem a dolgozókat, sem a gyógyszereket. Fotó: iStock

Több kórház is bajba kerülhet

Megbénulhat a kórházi ellátás itthon - kattintson!

"A kórházak folyamatos működése és a biztonságos betegellátás érdekében a Magyar Kórházszövetség elengedhetetlennek tartja, hogy a kórházak konszolidációjáról még ebben az évben kormányzati döntés szülessen, november 30-ai fordulónappal" - hangsúlyozta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke. "Ha heteken belül nem lesz megoldás a problémára, akkor számolni kell azzal, hogy több kórház is képtelen lesz a betegek ellátására, mivel sem a munkabért, sem pedig a betegek ellátásához szükséges gyógyszereket és szakmai anyagokat nem tudja majd kifizetni" - tette hozzá.
Mára egyértelművé vált, hogy a beszállítók türelme elfogyott. Számos fórumon jelezték már, hogy nem kívánják a kintlévőségeket tovább finanszírozni, a tartósan nem fizető intézmények esetében pedig a további szállítást is szüneteltetni fogják az adósság rendezéséig.

Mi lehet a megoldás?

A Magyar Kórházszövetség partnerséget ajánl az egészségügyi ágazat felügyelő szerveinek és a jogszabályalkotónak abban, hogy kialakítsák a kórházak eladósodásának megelőzését szolgáló finanszírozási és strukturális változtatásokra vonatkozó javaslatokat. A szövetség a közösen elfogadott program sikeres végigvitelében és a kórházak támogatásában is kész segíteni.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső