80 milliárd is lehet a kórházak tartozása

Az egészségügy strukturális problémái és alulfinanszírozottsága miatt a kórházak adóssága akár a 80 milliárd forintot is elérheti az év végéig. Az intézmények ezért minden évben legalább 2-3 hónapot létbizonytalanságban töltenek, hiszen az ellátási kötelezettségük miatt túllépik a költségvetési keretüket - olvasható a Magyar Kórházszövetség közleményében.

A kórházak adóssága október végén 64 milliárd, november végén pedig már 71 milliárd forint volt, és az év végéig további növekedés várható. A hiány ráadásul minden évben újratermelődik.

kórház, kórházi ügyek, kórházi problémák, kórházi adósság, költségvetés, hiány, tartozás, kórházi ellátás
kórház, kórházi ügyek, kórházi problémák, kórházi adósság, költségvetés, hiány, tartozás, kórházi ellátás

Több kórház is bajba kerülhet

Megbénulhat a kórházi ellátás itthon - kattintson!

"A kórházak folyamatos működése és a biztonságos betegellátás érdekében a Magyar Kórházszövetség elengedhetetlennek tartja, hogy a kórházak konszolidációjáról még ebben az évben kormányzati döntés szülessen, november 30-ai fordulónappal" - hangsúlyozta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke. "Ha heteken belül nem lesz megoldás a problémára, akkor számolni kell azzal, hogy több kórház is képtelen lesz a betegek ellátására, mivel sem a munkabért, sem pedig a betegek ellátásához szükséges gyógyszereket és szakmai anyagokat nem tudja majd kifizetni" - tette hozzá.

Mára egyértelművé vált, hogy a beszállítók türelme elfogyott. Számos fórumon jelezték már, hogy nem kívánják a kintlévőségeket tovább finanszírozni, a tartósan nem fizető intézmények esetében pedig a további szállítást is szüneteltetni fogják az adósság rendezéséig.

Mi lehet a megoldás?

A Magyar Kórházszövetség partnerséget ajánl az egészségügyi ágazat felügyelő szerveinek és a jogszabályalkotónak abban, hogy kialakítsák a kórházak eladósodásának megelőzését szolgáló finanszírozási és strukturális változtatásokra vonatkozó javaslatokat. A szövetség a közösen elfogadott program sikeres végigvitelében és a kórházak támogatásában is kész segíteni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció