-3° - +6°
Kettős front

6500 egészségügyi dolgozó hiányzik itthon

HáziPatika

A szakszervezetek szerint 122,4 ezerről 115,9 ezerre csökkent az egészségügyi alkalmazottak száma, ez pedig nagy gond lehet a koronavírus-járvány második hullámakor.

Az érintettek döntően a legutóbbi hónapokban hagyták el az egészségügyet - nyilatkozta a Népszavának Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mi váltotta ki a példátlan létszámcsökkenést, de az elmúlt időszakban több olyan folyamat is zajlott, amelyek előidézhették a személyi állomány zsugorodását.

Koronavírus: a fiatalok között sokkal gyorsabban terjed

Az új koronavírus négyszer olyan gyorsan terjed a 40 év alattiak körében, mint a 65 év felettiek között Franciaországban - közölte Olivier Veran francia egészségügyi miniszter. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) új ajánlása szerint pedig a 12 évnél idősebb gyerekeknek is maszkot kellene viselniük védekezésképpen. Részletek itt.

A lap információ szerint sok egészségügyi dolgozónak okozott 20-30 százalékos bevételcsökkenést a járvány elleni védekezés, mivel a veszélyhelyzet idején átmenetileg megszűntek a megélhetésüket biztosító kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségek. Rendes körülmények között a szakdolgozók felének-kétharmadának, az orvosok közül szinte mindenkinek van másod-, harmadállása. A normális heti negyven óra helyett hatvanat, sőt, ügyeletekkel együtt még többet is dolgoznak, azonban a veszélyhelyzet kihirdetésekor az egészségügyben azonnal megtiltották a külföldön vagy itthon végzett plusz munkát.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt 6500 egészségügyi dolgozó tűnt el a rendszerből. Fotó: Getty Images

A koronavírus-járvány első hulláma alatt 6500 egészségügyi dolgozó tűnt el az ellátó rendszerből.

Fotó: Getty Images

Nem megfelelőek a körülmények

A szakemberveszteség egy jelentős részét ezenkívül a nyugdíj mellett dolgozó egészségügyisek kiesése okozhatta. Sok helyen egyszerűen elküldték őket az állásukból, mások távkonzultációs feladatokat kaptak, ám volt olyan munkáltató, amelyik az intézkedés nyomán 100-200 ezer forinttal csökkentette egy-egy orvos korábbi bérét. A körülményekre is sokan panaszkodtak, mert a védőeszközökhöz hosszú hónapokig alig vagy egyáltalán nem jutottak hozzá. 


Az egészségügyi ellátórendszer pedig a visszarendeződés óta is csökkent kapacitással működik, mivel sok dolgozó teljesen kiábrándult, vagy éppen saját egészségi állapotát félti. A kórházak emiatt kevesebb ágyra engednek betegeket, így kevesebb alkalmazott is elegendő. A KSH legfrissebb adatai szerint az aktív ágyaknak még mindig csak alig több mint a fele (53,3 százaléka) foglalt. Összehasonlításképpen: tavaly ilyenkor az ágyak kétharmadán (68,4 százalékán) feküdt páciens. Szintén kevesen kerültek vissza a krónikus férőhelyekre, ezeknek 85 százaléka volt foglalt az előző évben, míg most csak a felük (52,5 százalék).

Nemcsak a magyar egészségügyi dolgozók küzdenek anyagai gondokkal a járvány miatt. Egy brit nővér például "felnőtt" oldalakon egészíti ki alacsony fizetését. Történetéről az nlc.hu számolt be.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső