600 ezres fizetés kell a nővéreknek

Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is nagy hiány van képzett nővérekből, valamint szülészasszisztensekből.

Kétnapos konferenciára gyűltek össze Ótátrafüredre a V4-es "visegrádi országok" egészségügyi szakemberei, hogy konzultáljanak az egyre égetőbb problémává váló nővér- és szülészasszisztens-hiányról. Jól képzett egészségügyi szakemberekből ugyanis nemcsak Magyarországon, de Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is egyre nagyobb a hiány - írja az Inforádió.

Évente átlagban ötszáz magyar ápoló mond fel és vállal szakmunkát külföldön. A pályaelhagyók számát megbecsülni sem lehet. Az ápolók kétségbeejtő helyzetéről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Lengyelországban a legnagyobb a hiány

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) statisztikái szerint százezer emberre Lengyelországban jut a legkevesebb, 5,4 nővér a V4-es országok közül - hívta fel a figyelmet Zofia Malas, a lengyel nővérkamara elnöke. Szlovákia ebben a rangsorban a harmadik helyen áll. Náluk százezer emberre 5,7 nővér jut csupán - tette hozzá Iveta Lazorová, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának elnöke. E számok alapján északi szomszédainknál egyetlen nővérnek közel harminc betegről kell gondoskodnia, míg Németországban például csupán hét páciens jut egy nővérre.

A legnagyobb hiány Lengyelországban van a nővérekből
A legnagyobb hiány Lengyelországban van a nővérekből

Tomáš Válek, a Cseh Egészségügyi Dolgozók Uniójának elnöke szerint az anyagi megbecsülés és a továbbképzés lehetősége egyaránt segíthet megtartani az országban képzett szakembereket. "Az illetékeseknek illene tudatosítaniuk, hogy amennyiben a visegrádi országokban a nővérek bére nem éri el a legkevesebb 2000 eurót (600 ezer forint), úgy nem fogják ezt a szakmát választani a fiatalok" - szögezte le Tomáš Válek.


A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint az ápolók, szakápolók alapbére 139 ezer forint. Ez az összeg a különféle pótlékokkal, túlórapénzekkel és kiegészítésekkel együtt sem éri el a bruttó 200 ezer forintot. Sok egészségügyi dolgozó másodállást kénytelen vállalni, hogy eltarthassa a családját.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső