600 ezres fizetés kell a nővéreknek

Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is nagy hiány van képzett nővérekből, valamint szülészasszisztensekből.

Kétnapos konferenciára gyűltek össze Ótátrafüredre a V4-es "visegrádi országok" egészségügyi szakemberei, hogy konzultáljanak az egyre égetőbb problémává váló nővér- és szülészasszisztens-hiányról. Jól képzett egészségügyi szakemberekből ugyanis nemcsak Magyarországon, de Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is egyre nagyobb a hiány - írja az Inforádió.

Évente átlagban ötszáz magyar ápoló mond fel és vállal szakmunkát külföldön. A pályaelhagyók számát megbecsülni sem lehet. Az ápolók kétségbeejtő helyzetéről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Lengyelországban a legnagyobb a hiány

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) statisztikái szerint százezer emberre Lengyelországban jut a legkevesebb, 5,4 nővér a V4-es országok közül - hívta fel a figyelmet Zofia Malas, a lengyel nővérkamara elnöke. Szlovákia ebben a rangsorban a harmadik helyen áll. Náluk százezer emberre 5,7 nővér jut csupán - tette hozzá Iveta Lazorová, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának elnöke. E számok alapján északi szomszédainknál egyetlen nővérnek közel harminc betegről kell gondoskodnia, míg Németországban például csupán hét páciens jut egy nővérre.

A legnagyobb hiány Lengyelországban van a nővérekből
A legnagyobb hiány Lengyelországban van a nővérekből

Tomáš Válek, a Cseh Egészségügyi Dolgozók Uniójának elnöke szerint az anyagi megbecsülés és a továbbképzés lehetősége egyaránt segíthet megtartani az országban képzett szakembereket. "Az illetékeseknek illene tudatosítaniuk, hogy amennyiben a visegrádi országokban a nővérek bére nem éri el a legkevesebb 2000 eurót (600 ezer forint), úgy nem fogják ezt a szakmát választani a fiatalok" - szögezte le Tomáš Válek.


A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint az ápolók, szakápolók alapbére 139 ezer forint. Ez az összeg a különféle pótlékokkal, túlórapénzekkel és kiegészítésekkel együtt sem éri el a bruttó 200 ezer forintot. Sok egészségügyi dolgozó másodállást kénytelen vállalni, hogy eltarthassa a családját.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső