"1 milliós fizetés kell az orvosoknak"

HáziPatika

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke, Kincses Gyula szerint a hálapénz elleni küzdelem első lépése a béremelés kell, hogy legyen.

A hálapénz intézménye az egyik égető probléma, amire a Magyar Orvosi Kamara frissen megválasztott elnöke szeretne megoldást találni. "Ez ellen egy eszközzel nem lehet küzdeni, többre van szükség. Az első a béremelés, méghozzá egy tisztességes, egylépcsős, amiből a társadalom és az orvos is érzi, hogy a doktorok ki lettek emelve, meg lettek becsülve. Pár éven belül el kell érni, hogy bruttó egymillió forint legyen a szakorvosi alapbér" - mondta Kincses Gyula az Indexnek egy élő videóinterjúban. 

Megbénulhat a kórházi ellátás itthon

Nem vehetnek fel új embereket az igazgatók a fenntartó utasítása alapján, pedig egyre nagyobb az orvos- és ápolóhiány. Az egyik kórházvezető azt mondta: gyakorlatilag megbénulhat az ellátás. Részletek itt.

Véleménye szerint ezenkívül ahhoz, hogy megszűnjön a hálapénzmeg kell vizsgálni az igényt a személyes, vásárolt szolgáltatásokra is. "Ki kell mondatni a társadalombiztosítási törvénnyel, hogy az ellátást ingyen a munkarend szerint beosztott orvosok nyújthatnak - folytatta a MOK elnöke. - Ha valaki nem ezt szeretné, az többletszolgáltatásnak számít, amelyet legálisan, számla szerint, akár egészségpénztárból kiegészítő biztosítással is megvásárolhat."

A hálapénz felszámolásához a legfontosabb lépés az orvosok fizetésemelése. Fotó: iStock
A hálapénz felszámolásához a legfontosabb lépés az orvosok fizetésemelése. Fotó: iStock

Kincses Gyulától egyébként megkérdezték azt is, hogy ő maga fogadott-e el valaha hálapénzt. Erre azt válaszolta, hogy farizeus dolog lenne azt állítania, hogy nem, hiszen 1990-ig egy műtétes szakmában dolgozott, amelyben ez általános gyakorlat volt. "Őszintén tudom mondani, hogy amikor egy beteg megkérdezte, doktor úr, mivel tartozom, az volt a válasz, hogy semmivel. Ha ennek ellenére akart adni, a mondás úgy szólt, hogy beteggel nem szabad verekedni" - fűzte hozzá.


Azt is mondta, hogy akkor tud a miniszterrel, államtitkárral érdemben tárgyalni, ha az orvosok támogatják az elképzeléseit. De úgy látja, a szakmából egyébként is egyre többen szólalnak fel a hálapénz ellen, ezért optimista a jövőt illetően.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső